Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Românii sunt campioni la darul de nuntă, peste Japonia și SUA. Câți bani lasă invitații la nunțile din alte țăriSuntem în plin sezon de nunți și numărul acestora a crescut după ce în ultimii doi ani astfel de petreceri au avut restricții din cauza pandemiei. Acum, singura dilemă care rămâne pentru nuntași este cât să fie de darnici cu mirii. Potrivit economica.net, românii sunt cei mai generoși când vine vorba despre darul pentru cuplul proaspăt căsătorit. Scot din buzunar mai mulți bani chiar și decât nemții, americanii și japonezii.
Românii lasă mirilor între 100 și 500 de euro de persoană, adică o sumă mai mare dacă sunt foarte apropiați sau chiar rude și ceva mai puțin dacă sunt, de exemplu, colegi de muncă. Darul acoperă, în primul rând, costurile cu meniul și divertismentul din timpul petrecerii. Rămân, însă, și bani pe care cuplul îi poate folosi după bunul plac.
Și japonezii sunt cu dare de mână. Lasă la nuntă între 200 și 370 de euro. Prietenii oferă de obicei cel mai puțin, iar șefii mirilor cel mai mult. Este și o regulă în privința darului din Japonia: suma dată trebuie să fie neapărat un număr par.
Germanii și americanii nu sunt la fel de darnici. În Germania, colegii sau simplele cunoștințe lasă și 30 de euro mirilor, în timp ce familia, domnișoarele și cavalerii de onoare oferă în jur de 100 de euro. În Statele Unite ale Americii valoarea darului este între 95 și 118 euro. De asemenea, polonezii, irlandezii și spaniolii oferă cel puțin 50 de euro de persoană, iar suma maximă ajunge la 200 de euro.
Prețul carburanților a scăzut în luna iulie. Benzină mai ieftină față de România au Bulgaria, Moldova și TurciaPrețurile benzinei și motorinei au scăzut în luna iulie, potrivit datelor Consiliului Concurenței. Benzina e mai ieftină cu 22 de bani pe litru, față de ultima zi din iunie, iar motorina cu 15 bani, însă în continuare sunt diferențe importante de la o benzinărie la alta. De asemenea, cifrele arată că, față de țara noastră, benzina e mai ieftină în Bulgaria, Moldova și Turcia.
Ne uităm la prețurile la câteva benzinării, sunt prețuri care nu includ compensarea. În cazul benzinei, la 30 iunie, anume ziua când Guvernul a adoptat Ordonanța privind compensarea, prețul era de 8.62 lei/litru. O zi mai târziu, pe 1 iulie, prețul nu s-a modificat.
Nu luăm în calcul compensarea de 50 de bani, ne raportăm doar la evoluția prețului în sine. Iar la finalul lunii, pe 22 iulie, prețul a scăzut la 8.39. La o altă benzinărie, la fel, nicio diferență pe 1 față de 30 iunie, dar la final de iulie, o scădere între 15 și 23 de bani.
În cazul motorinei, datele de la Consiliul Concurenței arată aceeași situație. Dacă la 20 iunie un litru costa 9,19 lei, la 1 iulie la fel, iar la finalul lunii, a scăzut cu 15 bani, la 9.04 lei/litru.
Ideea cu care fratele lui Elon Musk revoluționează agricultura: „Provocarea este cum să oferim mâncare adevărată pentru toată lumea”Inovație în domeniul agriculturii. Fratele mai mic al lui Elon Musk a creat fermele-container, un tip de infrastructură pentru producție alimentară, prin care vrea să promoveze o nutriției mai sănătoasă și accesibilă oamenilor din marile orașe.
Ideea principală este ca legumele, salatele și ierburile aromatice să poată fi cultivate controlat, doar cu ajutorul apei și al electricității.
Kimbal Musk - fratele lui Elon Musk:
Provocarea cu care ne confruntăm acum este cum să oferim mâncare „adevărată” pentru toată lumea, iar tehnologia permite acum ca mâncarea să fie delicioasă. Așadar, am venit cu ideea să facem agricultură într-un spațiu închis, în oraș. Facem asta în Brooklyn. Avem 10 ferme. Transformăm containerele pe care le vedeți pe nave în ferme închise.
O astfel de micro-fermă are 30 de metri pătrați, iar, în interior, sunt instalate rafturi și rezervoare de apă îmbogățită cu îngrășăminte. Pentru a stimula producția, sunt folosite lumini cu LED-uri albastre și roz.
Comentarii articol (0)