Avertizarea timpurie e definită mai nou, prin recentele modificări aduse la procedurile de insolvență de Legea nr. 216/2022 și reprezintă alertarea asupra existenței unor circumstanțe care ar putea da naștere stării de dificultate sau de insolvență a debitorului și care îi pot semnala acestuia necesitatea de a acționa fără întârziere și/sau furnizarea, cu titlu gratuit, a unor informații cu privire la soluții de redresare. Practic, alături de procedurile de prevenire a insolvenței, avertizarea timpurie funcționează, de vara asta, ca parte din principiul acordării unei șanse debitorilor de redresare eficientă a afacerii.
Legea insolvenței a fost modificată semnificativ în iulie anul acesta de Legea nr. 216/2022, iar una dintre modificări este introducerea acestui capitol distinct ce vizează avertizarea timpurie.
Întâi de toate, avem un așa-zis organ de alertă: ANAF. Mai exact, profesioniștii vor primi o atenționare de la Fisc, prin sistemul de comunicare electronică (SPV, probabil) în legătură cu neexecutarea obligațiilor către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale de stat sau către bugetul asigurărilor de șomaj.
La momentul acesta nu știm de la ce nivel de datorii încolo se vor trimite aceste alerte de către ANAF, cât de des sau ce format vor avea, întrucât procedura va veni ulterior.
În mecanismul de avertizarea timpurie regăsim și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, care se va ocupa cu îndrumarea în domeniu, urmând să publice pe site-ul său:
- informații detaliate cu privire la avertizarea timpurie și rolul acesteia de a semnala debitorului necesitatea de a acționa fără întârziere;
- indicatori pentru o evaluare generală a situației financiare, în vederea diagnosticării stării de dificultate sau a insolvenței, utilizând programe de diagnosticare disponibile;
- informații sistematizate și prezentate într-un format ușor de utilizat privind soluții de redresare, inclusiv procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, având ca efect și descărcarea de obligații;
- lista practicienilor în insolvență și a autorităților și organismelor care exercită supravegherea acestora;
- informații privind programe și alte facilități de sprijin.
Avertizarea timpurie prin alertele ce vor fi trimise contribuabililor readuce în față mecanismul medierii fiscale, reglementat de câțiva ani în legea fiscală de la noi („persoanele fizice sau juridice alertate pot notifica organul fiscal cu privire la intenția de mediere, anexând la notificare documente și informații care să susțină situația sa economică și financiară”).
Tot prin Ministerul Antreprenoriatului va exista și o linie telefonică de îndrumare și asistență în domeniul avertizării timpurii, pentru o evaluare generală a afacerii în vederea accesării unor soluții de redresare, dar care o să apară însă abia din 23 iulie 2023.
„Ministerul Antreprenoriatului și Turismului poate înființa o rețea de consultanți, care pot fi și din domeniul privat, și/sau iniția, cu implicarea asociațiilor reprezentative ale mediului de afaceri, formarea unei rețele de mentori în domeniul avertizării timpurii”, mai prevede noua lege, precum și faptul că entități private vor putea dezvolta totodată instrumente de avertizare timpurie.