Excepții de la aplicarea suprataxării la contractele part-time sunt mai multe în OG nr. 16/2022. Doar ultima listată a fost dezvoltată printr-un ordin al ministrului finanțelor recent - cea pentru angajații care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.
Care sunt celelalte excepții, conform ordonanței:
- salariații sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
- salariații sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
- salariații sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
- salariații au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Un semn de întrebare a fost ridicat în practică cu privire la a treia excepție de mai sus - cea privind persoanele cu dizabilități și cei care pot lucra mai puțin de 8 ore. Întrebarea e dacă se pot încadra toți cei cu handicap, indiferent de grad.
„Aș spune că nu, deși avem un «sau» între persoane cu dizabilități și alte categorii de persoane cărora, prin lege, li se recunoaște dreptul de a lucra mai puțin de 8 ore/zi, practic, textul se referă la cele încadrate într-un grad de handicap ca urmare a diminuării capacității de muncă, deci decizia de încadrare ar trebui să prevadă în clar dreptul de muncă limitat sau recomandarea de a lucra mai puțin de 8 ore/zi.
Un exemplu este art. 83 alin (1) lit. f) din Legea 448/2006 - «posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, în condițiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens»”, a explicat pentru redacția noastră Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Dacă ne uităm la vechea măsură de suprataxare - cea din OG nr. 4/2017, vom vedea că textele de lege referitoare la aceste categorii de angajați nu sunt tocmai similare, iar actuala măsură este mai cuprinzătoare:
- OG 4/2017: sunt persoane cu dizabilităţi cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;
- OG 16/2022: sunt persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi.
Comentarii articol (0)