Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Cum poate fi redus consumul de energie în casă, astfel încât să vă încadrați în noul plafon cu preț compensatGuvernul a redus cu 15 la sută plafonul de consum lunar pentru care compensează facturile. A fost de 300 de kiloWatt oră până acum și a scăzut la 255 de kiloWatt oră. Cu alte cuvinte, românii sunt îndemnați ca la nivel individual să facă economii în același cuantum cu care alte țări din Uniunea Europeană s-au angajat să facă reduceri de consum la nivel național. Diferența de plafon din România înseamnă, practic, consumul unei mașini de spălat rufe în 20 de ore de funcționare.
Ce înseamnă o reducere de 45 de kW a consumului?
„În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, arată inginerul Octavian Rădan.
Alte electrocasnice care consumă mult într-o casă, mai ales în timpul verii, sunt frigiderul și aerul condiționat. Primul are un consum mediu de 30 kW pe lună, dar poate crește în funcție de cât de plin este sau de câte ori este deschis pe zi.
Agenția Europeană a Medicamentului: în această iarnă ar putea să apară noi variante ale coronavirusuluiNoi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea să apară în această iarnă, însă vaccinurile existente pe piaţă ar trebui să protejeze în continuare populaţiile împotriva formelor grave de COVID-19, a anunţat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
În prezent, Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster înaintea unui val anticipat de noi infectări până la sfârşitul acestui an.
Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate - autorizate joi de către EMA -, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum şi cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019, au precizat specialiştii de la EMA, informează Agerpres.
Însă oamenii
„nu ar trebui să aştepte un vaccin specific”, a declarat directorului departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri.
Oamenii de știință au descoperit cât de importantă este o plimbare de numai 2 minute după masăOamenii din însorita zonă mediteraneană au o rutină veche de secole: după ce mănâncă bine, se ridică de la masă și merg în piața centrală a orașului sau la capătul străzii pentru a sta la povești cu vecinii. Astfel, mersul pe jos face parte din stilul de viață al oamenilor care trăiesc în această zonă a lumii și este parte componentă a dietei mediteraneene extrem de sănătoase.
Mersul ar putea fi unul din motivele pentru care dieta mediteraneană reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer, întărește oasele, stimulează sănătatea creierului, prevenind demența și depresia și ajută la slăbitul sănătos, așa cum arată nenumărate studii.
Comentarii articol (0)