Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani.
Potrivit legii, în cadrul grupelor de acomodare vor fi predate “noțiuni de limbă, cultură românească”. "Pentru organizarea și predarea noțiunilor de limbă, cultură și civilizație românească în cadrul grupelor de acomodare se pot organiza sesiuni de informare și schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească", mai scrie în lege.
Modul în care vor fi transmise către elevi informațiile în cadrul grupelor de acomodare și cum se vor putea organiza acestea au fost stabilite printr-o metodologie elaborată de Ministerul Educaţiei, conținută în Ordinul 3.899/2023, apărut recent. Astfel, măsura se poate aplica deja.
Potrivit metodologiei, elevii pot fi organizați în cadrul a trei grupe/ categorii de vârstă/ niveluri de studiu, ținându-se cont de nivelul inițial de cunoaștere a limbii, culturii și civilizației românești de către elevi, după cum urmează:
- grupa/ categoria de vârstă șase-zece ani/ nivelul învățământului primar;
- grupa/ categoria de vârstă 11-14 ani/ nivelul învățământului gimnazial;
- grupa/ categoria de vârstă 15-18 ani/ nivelul învățământului liceal.
Reglementarea grupelor de acomodare pentru elevii ce au urmat, timp de mai mulți ani, școala în străinătate este necesară, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece astfel are loc “facilitarea integrării acestei categorii de elevi în sistemul de educație din România (…). De asemenea, este vizată pregătirea profesorilor și a psihopedagogilor pentru a-i sprijini, îndruma, acompania și a răspunde nevoilor specifice ale acestora”.
Comentarii articol (0)