Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
INS menţine la 5,8% estimarea de creştere economică din primul semestruProdusul intern brut a crescut în primul semestru din acest an, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor provizorii anunţate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.
Conform INS, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 355,964 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 2,1% faţă de trimestrul I 2022 şi cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.
Produsul intern brut estimat pentru semestrul I 2022 a fost de 699,846 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,8% faţă de semestrul I 2021.
Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul II 2022 a fost de 335,190 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,3% faţă de trimestrul II 2021.
Ciucă: Îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipaGuvernul va stabili joi mandatul pe care îl va avea ministrul Virgil Popescu, care va participa la Bruxelles la o reuniune de urgenţă a miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a mai spus că reducerea cu aproximativ 45 de kw a plafonului de consum la energie al cărui preț se plafonează prin ordonanța Guvernului
„reprezintă o măsură prin care îi rugăm pe cetăţeni ca împreună cu celelalte instituţii să facem în aşa fel încât să reducem risipa”.
Şeful Executivului a fost întrebat, miercuri seara, cum vede recomandările făcute de preşedintele Comisiei Europene cu privire la economia de energie pe care ar trebui să o facă toate statele membre.
„În acest moment este vorba doar de anunţarea unor intenţii care urmează să fie dezbătute pe data de 9 (septembrie - n.r.) la nivelul miniştrilor Energiei din Uniunea Europeană. Din aceste intenţii am putut să desprindem faptul că, practic, prin măsurile pe care noi le-am luat prin ordonanţa de săptămână trecută suntem foarte aproape de a îndeplini aceste intenţii. Şi, sigur, nu putem să vorbim sigur despre ele pentru că urmează dezbatere şi aprobare”, a declarat miercuri Nicolae Ciucă, după ce a participat la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini, conform Agerpres.
Economia europeană se va degrada semnificativ dacă se întrerupe complet furnizarea de gaze naturale rusești (comisar UE)Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii, a avertizat miercuri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează AFP.
„Mai multe semnale de alarmă afişează culoarea roşie. Preţurile la energie au atins noi recorduri, inflaţia a continuat să crească şi încrederea în economie se deteriorează. Iar războiul declanşat de Rusia continuă”, a spus Paolo Gentiloni la o conferinţă organizată de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles.
Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie, când Comisia Europeană a dat publicităţii cele mai recente previziuni economice, a subliniat Gentiloni, conform Agerpres.
Executivul european a informat în data de 14 iulie că mizează, pentru zona euro, pe o creştere a Produsului Intern Brut de 2,6% în 2022 şi un avans de 1,4% în 2023. Aceste cifre au fost revizuite deja în jos comparativ cu prognozele anterioare ale Comisiei, care mizau pe o creştere de 2,7% în 2022, respectiv 2,3% în 2023.
Comentarii articol (0)