ACCES PREMIUM
De ce premium?
Suprataxarea part-time și angajații Kurzarbeit - cum interferează cele două mecanisme în cazul angajaților plătiți cu minimul pe economie
Când aplică mecanismul Kurzarbeit iar salariul brut primit de angajații vizați scade sub nivelul de 2.550 lei, angajatorii trebuie să știe că pentru respectivele contracte vor trebui să achite contribuțiile sociale la nivelul salariului minim brut pe țară și nu la nivelul venitului realizat. Din cauza faptului că se reduce timpul de lucru, respectivele contracte de muncă sunt considerate part-time și li se aplică supraimpozitarea aferentă, după cum ne-au explicat specialiștii.
Articolul continuă mai jos
Mecanismul Kurzarbeit, introdus prin OUG 132/2020,
este valabil până la finalul acestui an și oferă posibilitatea firmelor care înregistrează scăderi ale producției sau a cifrei de afaceri cu cel puțin 10% față de aceeași perioadă din 2019 să reducă programul de lucru cu până la 80%, putând deconta până la 75% din salariul de bază al angajaților care lucrează mai puțin.
Atunci când aplică reducerea programului de lucru prin acest mecanism, angajatorii ajung să aibă, în realitate, salariați part-time, chiar dacă programul de lucru este de 8 ore/zi în contractele de muncă. Din cauza faptului că în OG 16/2022 acești salariați nu se află prin excepțiile cărora nu li se aplică supraimpozitarea, asta înseamnă că pentru calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuției de asigurări sociale (CAS) se folosi salariul minim brut de 2.550 lei și nu la venitul brut realizat de respectivii salariați.
"Din interpretarea coroborată a dispozițiilor OUG nr. 132/2022, OG nr. 16/2022 și a Codului fiscal, considerăm că indemnizației pe care salariații o primesc, ca urmare a reducerii timpului de lucru, i se aplică regulile generale de impozitare prevăzute de Codul fiscal, cu modificările aduse de OG nr. 16/2022, această indemnizație fiind calificată ca un venit de natură salarială și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, în condițiile legii.Cu alte cuvinte, angajații cărora li se aplică Kurzarbeit, care primesc ca urmare a reducerii timpului de muncă, salariul diminuat și o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, nu se regăsesc printre excepțiile enumerate de actele normative aplicabile, astfel încât să putem concluziona că li se aplică un regim de contribuții de asigurări sociale diferit, motiv pentru care, dacă toate celelalte condiții sunt îndeplinite, iar nivelul CAS și nivelul CASS sunt sub nivelul contribuțiilor calculate asupra unei baze de calcul egale cu salariul de bază minim brut pe țară, se introduce obligația CAS și CASS la nivelul celor datorate pentru o bază de calcul reprezentată de salariul minim brut pe țară, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna în care contractul individual de muncă a fost activ, indiferent dacă contractul individual de muncă este cu normă întreagă sau cu timp parțial, diferența fiind suportată de către angajator în numele angajatului", a explicat, pentru redacția noastră,
Tatiana Constantin, Consilier Juridic în cadrul departamentului de Payroll al Accace România.
Mai exact, dacă angajații pentru care se aplică Kurzarbeit nu se regăsesc în situațiile exceptate de OG 16/2022, iar veniturile brute aferente (salariu redus și indemnizația de 75% pentru restul timpului până la programul de lucru întreg zilnic/săptămânal/lunar) sunt sub 2.550 lei pe lună, angajatorul va suporta diferența dintre contribuțiile sociale calculate la venitul realizat și cele aferente salariul minim brut pe țară.
Subliniem că această situație este valabilă doar dacă acești angajați nu sunt studenți, elevi, ucenici, persoane cu dizabilități sau alte persoane cărora, prin lege, li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore/zi, pensionari pentru limita de vârstă sau cei care mai au cel puțin un contract de muncă, iar veniturile totale lunare depășesc cuantumul salariului minim brut pe țară, acestea fiind excepțiile de la supraimpozitarea contractelor parțiale prevăzute în OG 16/2022.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)