Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Propunerile CE în criza energiei: Statele UE vor trebui să reducă consumul cu 5% în orele de vârf. Plafon pentru veniturile companiilorComisia Europeană propune o intervenție de urgență pe piețele europene ale energiei pentru a face față recentelor creșteri dramatice ale prețurilor. Executivul european propune obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate.
De asemenea, Comisia propune ca statele membre UE să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023. Comisia mai propune un plafon temporar al veniturilor la 180 de euro pe MWh pentru producătorii de energie electrică „inframarginali”, și anume cei care utilizează tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleară și lignitul, care furnizează energie electrică.
Comisia propune și o contribuție de solidaritate temporară din profiturile excedentare generate de activitățile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale și al rafinăriilor.
Aceste contribuții precum și veniturile care depășesc plafonul „inframarginal” ar urma să fie colectate de statele membre și redirecționate către consumatorii de energie.
Se întrezăreşte finalul pandemiei de COVID-19, spune directorul general al OMSOmenirea nu s-a aflat mai niciodată într-o poziţie atât de bună pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 care a dus la moartea a milioane de persoane începând cu sfârşitul anului 2019, a afirmat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit AFP.
„Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale asociate COVID-19 a scăzut la cel mai mic nivel din martie 2020. Nu am mai fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a încheia pandemia”, a spus Tedros cu prilejul unei conferinţe de presă.
Cu toate acestea, a avertizat:
„Nu am ajuns încă acolo, dar finalul este foarte aproape”. „Cineva care aleargă la un maraton, nu se opreşte când vede linia de sosire. Aleargă mai repede, cu toate energie care i-a mai rămas. La fel şi noi”, a subliniat directorul OMS.
Comisia Europeană propune interzicerea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţatăComisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea pe piaţa UE a produselor obţinute prin muncă forţată, fiind vorba de toate produsele, atât cele fabricate în UE pentru consum intern şi export, cât şi cele importate, fără a viza anumite întreprinderi sau industrii, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Această abordare cuprinzătoare este importantă deoarece se estimează că 27,6 milioane de persoane lucrează forţat, în multe sectoare industriale şi pe fiecare continent. Munca forţată este practicată cel mai mult în economia privată, dar uneori este impusă şi de la nivel de stat.
Propunerea se bazează pe definiţii şi standarde convenite la nivel internaţional şi evidenţiază importanţa unei cooperări strânse cu parteneri mondiali. Autorităţile naţionale vor fi împuternicite să retragă de pe piaţa UE produsele fabricate prin muncă forţată, în urma unei anchete.
Autorităţile vamale din UE vor identifica şi vor opri la frontierele UE produsele fabricate prin muncă forţată.
Comentarii articol (0)