Legea nr. 305/2022 intră în vigoare pe 16 decembrie, ocazie cu care Legea 317/2004 va fi abrogată. O primă noutate e că vor putea fi aleşi ca membri ai CSM reprezentanţi ai societăţii civile care sunt specialişti în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puţin 10 ani într-o profesie juridică sau în învăţământul juridic superior - adică o creștere cu trei ani a vechimii necesare în prezent.
Totodată, aceștia trebuie să nu aibă și să nu fi avut calitatea de membru al unui partid politic în ultimii 6 ani și să nu fi îndeplinit în ultimii 6 ani funcții de demnitate publică - acum, referința temporală e stabilit la 5 ani de Legea 317.
O altă noutate e aceea că în caz de imposibilitate obiectivă de participare a unor membri la ședințele Plenului sau ale secțiilor CSM, ședințele pot fi ținute în sistem de videoconferință, prin mijloace electronice de comunicare directă la distanță, sau, după caz, în format mixt, cu participare fizică și prin videoconferință, cu respectarea caracterului secret al votului.
În noua lege nu se mai regăsește prevederea din Legea 317 care spune că CSM coordonează activitatea Institutului Național al Magistraturii și a Școlii Naționale de Grefieri, dar atribuțiile referitoare la admiterea în magistratură, evaluarea, formarea și examenele judecătorilor și procurorilor, respectiv numirea și revocarea conducătorilor celor două instituții antemenționate rămân aceleași.
O precizarea importantă din noua lege e că avizele reglementate de aceasta pentru care nu se prevede caracterul lor conform sunt consultative.
Totodată, inspectorii judiciari aflați în funcție la data de 16 decembrie își continuă mandatul până la data expirării acestuia, urmând ca procedura prevăzută de noua lege pentru numirea în funcția de inspector judiciar să se aplice pentru noile numiri.