ACCES GRATUIT
OUG nr. 59/2009, publicata in M. Of.
UPDATE: Independenta sporita pentru inspectia judiciara din cadrul CSM
Prin Ordonanta de urgenta nr. 59/2009, Guvernul a modificat Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a spori gradul de independenta a inspectorilor judiciari.
Articolul continuă mai jos
OUG nr. 59/2009 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind CSM a fost adoptata de Guvern in sedinta din 27 mai si a fost
publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 439, din 26 iunie 2009.
Conform actului normativ, inspectorii judiciari vor ocupa aceasta functie numai prin examen sau concurs, eliminandu-se posibilitatea detasarii. Inspectorii vor avea un mandat de sase ani, iar pentru aceasta perioada vor fi suspendati din functia de judecator sau procuror, cu posibilitatea revenirii in functia de executie de judecator sau procuror la finalul mandatului. OUG prevede si dispozitii tranzitorii pentru inspectorii aflati in functie.
Functiile inspectorilor din cadrul comisiilor de disciplina vor fi separate de cele ale inspectorilor din cadrul Inspectiei Judiciare care desfasoara activitate de cercetare disciplinara. Astfel, membrii comisiei disciplinare nu vor mai putea desfasura activitati de cercetare prealabila a magistratului.
Numirea inspectorilor din cadrul comisiilor de disciplina se va face pentru un mandat de un an, cu posibilitatea reinvestirii o singura data de catre CSM. Revocarea inspectorilor este posibila, conform noilor prevederi, numai in cazul savarsirii unor abateri disciplinare sau in cazul in care nu corespund din punct de vedere profesional.
Eficienta activitatii de inspectie va spori prin prevederea unor termene mai scurte pentru etapele de cercetare prealabila si prin introducerea posibilitatii exprese de sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare in legatura cu abaterile disciplinare ale judecatorilor si procurorilor. De asemenea, sunt stabilite reguli clare de efectuare a cercetarii disciplinare. De notat ca, in situatia in care s-a inceput urmarirea penala pentru aceeasi fapta, procedura disciplinara dar si termenul pentru prescrierea abaterilor disciplinare vor fi suspendate. Persoana care a formulat semnalarea, dar si inspectorii vor avea posibilitatea de a contesta solutiile de clasare dispuse de comisii la sectiile corespunzatoare ale CSM.
Ordonanta prevede, de asemenea, sanctionarea disciplinara a membrilor CSM care au calitatea de judecator sau procuror potrivit procedurii aplicabile in general magistratilor, eliminandu-se necesitatea obtinerii avizului plenului CSM. De asemenea, sanctionarea disciplinara a inspectorilor judiciari se va face conform procedurii de sanctionare a judecatorilor si procurorilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)