Al treilea trimestru din 2022 s-a încheiat, ceea ce înseamnă că firmele care au înregistrat profit în perioada ianuarie - septembrie, dar și în anii anteriori, pot începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare. Practic, asta este ultima șansă pentru a evita temporar majorarea taxelor datorate pentru veniturile din dividende, ce se va aplica din 2023.
Pentru
împărțirea trimestrială a dividendelor, din profitul trimestrelor 1-3 din 2022, dar și, acolo unde e cazul, din anii anteriori (dacă profitul a fost reportat), primul pas procedural este
inventarierea patrimoniului, conform
Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018. Iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare la 30 septembrie 2022.
Mai precis, bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în adunarea generală a asociaților.
Așa cum atenționam prin mai multe articole recente,
trecerea în anul 2023 va veni cu o schimbare importantă pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende. Impozitul actual de 5%
o să se majoreze la 8% și, totodată,
o să se schimbe regulile contribuției la sănătate, astfel că pentru dividende se vor face plăți majorate în acest sens.
În același timp, împărțirea trimestrială de dividende
se mai poate face pe regulile actuale numai până la trimestrul al treilea din 2022, deoarece formalitățile necesare pot fi îndeplinite în ultimele trei luni din anul curent.
Astfel, specialiștii recomandă companiilor să ia în calcul distribuirea și plata dividendelor, din profitul existent în prezent, până la finalul anului 2022, pentru că în acest fel evită temporar impozitul majorat, iar persoanele fizice care primesc banii evită temporar să achite mai mult pentru contribuția la sănătate.
„Aș vrea să fac o precizare aici, deoarece am văzut multe păreri pe acest subiect. Dacă luăm exemplul bilanțului interimar la septembrie 2022, eu consider că nu este obligatoriu de întocmit doar în luna octombrie 2022 și că, dacă trecem în noiembrie, gata, nu îl mai putem întocmi. Acesta se poate întocmi până la 31 decembrie 2022, adică până se încheie următorul trimestru, și atunci trebuie făcut bilanț interimar la trimestrul 4”, a clarificat, într-un
articol recent, expertul contabil
Luiza Daneliuc.
Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice.
Declararea veniturilor din dividende și a contribuției aferente la sănătate, prin declarația unică, se face până la termenul anual din 25 mai, iar plata efectivă a contribuției se face în anul următor celui de obținere a veniturilor. Obligația de declarare și plată aparține persoanei fizice care a încasat dividende.
Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor. Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).