Trecerea în anul 2023 va veni cu o schimbare importantă pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende - impozitul actual de 5% o să se majoreze la 8%, conform OG 16/2022. Totodată, se vor schimba și regulile contribuției la sănătate, astfel că pentru dividende se vor face plăți majorate în acest sens. Pentru a le ajuta să evite schimbările măcar o vreme, fiscaliștii au venit cu o serie de sfaturi utile pentru persoanele fizice și juridice, iar parlamentarii au dat și ei o clarificare importantă prin legea de aprobare a ordonanței.
1. Impozitul pe dividende se majorează din 2023. Așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022, impozitul pe dividende se majorează, din 2023, de la 5% la 8%, atât pentru dividendele plătite către alte persoane juridice, cât și pentru dividendele plătite către persoane fizice rezidente sau nerezidente. Cota majorată se aplică dividendelor distribuite după 1 ianuarie 2023, indiferent din ce an este profitul împărțit.
2. Prin distribuirea dividendelor până la 31 decembrie 2022 și plata lor în 2023, se evită temporar impozitul majorat. Recomandarea specialiștilor este de a lua în calcul distribuirea profitului existent în 2022 până la finalul anului. Pentru aceste sume, impozitul va rămâne, astfel, la 5%. Pentru a evita cota majorată, este de ajuns ca o firmă să distribuie dividendele din profitul existent până la finalul anului, acestea nu trebuie să fie neapărat plătite tot în 2022. Totuși, așa cum vom vedea la punctul următor, e recomandabil să se facă și plata efectivă a dividendelor în 2022 (dacă e posibil).
3. Prin distribuirea dividendelor până la 31 decembrie 2022 și plata lor tot în 2022, se evită temporar inclusiv contribuția majorată la sănătate. Nu doar majorarea impozitului pe dividende este un motiv bun pentru ca firmele să ia în calcul distribuirea și achitarea dividendelor disponibile până la finalul anului curent, ci și schimbarea semnificativă a regulilor pentru contribuția la sănătate. Specialiștii recomandă, astfel, companiilor să ia în calcul distribuirea și plata dividendelor până la finalul anului 2022, pentru că în acest fel persoanele fizice care primesc banii pot evita să achite mai mult, în 2023, pentru contribuția la sănătate.
4. Ultima distribuire de dividende în cursul lui 2022 este posibilă în baza situației de la 30 septembrie. Odată ce al treilea trimestru din 2022 s-a încheiat, asta înseamnă că firmele care au înregistrat profit în perioada ianuarie - septembrie, dar și în anii anteriori, au putut începe demersurile necesare împărțirii dividendelor interimare. Practic, asta este ultima șansă pentru a evita temporar majorarea taxelor datorate pentru veniturile din dividende, ce se va aplica din 2023. De ce? Pentru că
dividendele distribuite pentru trimestrul al patrulea din 2022 vor intra automat pe taxarea majorată aplicabilă din 2023, din moment ce formalitățile necesare pot fi îndeplinite cel mai devreme, în baza situației la 31 decembrie 2022, abia în ianuarie 2023.
5. Firmele cu credite contractate ar putea avea dificultăți dacă vor să distribuie dividende până la finalul anului. În ciuda recomandărilor de mai sus, companiile care au credite la bănci ar putea avea dificultăți dacă vor să scoată bani din firmă în această perioadă. În primul rând, un impediment major la distribuirea și achitarea dividendelor pe final de 2022 ar putea fi reprezentat de suspendarea cu până la nouă luni a plății ratelor aferente contractelor de credit. În al doilea rând, chiar dacă o societate n-a accesat moratoriul, distribuirea și achitarea de dividende pe finalul anului ar putea fi împiedicate chiar de creditor.
6. Pentru dividendele distribuite în baza bilanțurilor interimare din 2022, impozitul NU se majorează la regularizarea din 2023. Pentru a evita orice fel de interpretare contrară, prin legea de aprobare a OG 16/2022 s-a stabilit că dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare din 2022 li se aplică vechea cotă de impozit de 5%. Astfel, atunci când se face regularizarea obligatorie în 2023, după aprobarea situațiilor financiare pe 2022, impozitul nu se poate majora de la 5% la 8% (de exemplu, în urma unui control al Fiscului).
7. Pentru dividendele distribuite fără să fie plătite în 2022, impozitul trebuie declarat și achitat în ianuarie. Dacă o firmă optează pe final de 2022 numai pentru distribuirea dividendelor, atunci e bine de știut că impozitul aferent trebuie declarat și achitat până la 25 ianuarie 2023. Este o regulă generală care se aplică indiferent că vorbim de dividende împărțite anual sau trimestrial, dacă plata lor efectivă nu se face în anul distribuirii. Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor. Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare (regularizarea se face odată cu situațiile financiare anuale).
8. Studiu de caz: Plata multiplă a contribuției la sănătate pentru un salariat care încasează dividende rămâne aplicabilă și din 2023 în colo. O persoană care are unul sau mai multe contracte de muncă și care obține în paralel dividende datorează de mai multe ori contribuția la sănătate în aceeași perioadă, speța fiind confirmată de specialiști. Practic, contribuția este datorată individual pentru fiecare venit salarial și încă o dată pentru venituri extra, cum ar fi dividendele (în anumite condiții). Această regulă va rămâne valabilă și după trecerea la noul regim fiscal din 2023.
Context: La cine sunt obligațiile de declarare și plată. Impozitul pe dividende se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele, conform Codului fiscal. Pentru dividendele distribuite, dar neplătite în anul distribuirii (inclusiv cele interimare), impozitul se achită până la data de 25 ianuarie a anului următor distribuirii. Obligația de declarare și plată aparține societății care distribuie și achită dividendele către persoane fizice. Declararea veniturilor din dividende și a contribuției aferente la sănătate, prin declarația unică, se face până la termenul anual din 25 mai, iar plata efectivă a contribuției se face în anul următor celui de obținere a veniturilor. Obligația de declarare și plată aparține persoanei fizice care a încasat dividende.
Comentarii articol (0)