ACCES PREMIUM
De ce premium?
Dividendele interimare pentru ultimul trimestru din 2022 vor intra pe taxarea majorată
Din moment ce distribuirea de dividende interimare pentru trimestrul al treilea din 2022 este ultima care intră pe regulile actuale de taxare a acestui tip de venit, cele distribuite pentru trimestrul al patrulea vor intra automat pe taxarea majorată aplicabilă din 2023, confirmă specialiștii.
Articolul continuă mai jos
„Din păcate, așa aș zice. Distribuția de dividende rezultă din acea AGA (adunarea generală a asociaților/acționarilor în care se aprobă distribuirea de dividende - n. red.), acela ar fi documentul justificativ prin care ai decis să distribui dividendele. Dacă nu este întocmită până la 31 decembrie 2022, eu aș merge pe noua legislație”, a lămurit recent, la o
conferință fiscală organizată de avocatnet.ro,
Elena Geageac, Tax Associate Director la KPMG România.
Concret, pentru împărțirea trimestrială a dividendelor din
profitul trimestrului al patrulea din 2022, primul pas procedural este inventarierea patrimoniului, conform Ordinului Ministerului Finanțelor 3.067/2018. Iar al doilea pas procedural este întocmirea situațiilor financiare interimare la 31 decembrie 2022.
Bilanțurile interimare pot fi întocmite numai în baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi împărțite numai în baza bilanțurilor interimare, în măsura în care există profit de împărțit. Ulterior, situațiile financiare interimare se transmit la unitățile Ministerului Finanțelor în 30 de zile de la aprobarea lor în AGA.
Trecerea în anul 2023 va veni cu
o schimbare importantă pentru cei care plătesc sau încasează venituri din dividende, așa cum s-a stabilit prin OG 16/2022. Impozitul actual de 5%
o să se majoreze la 8% și, totodată,
o să se schimbe regulile contribuției la sănătate, astfel că pentru dividende se vor face plăți majorate în acest sens.
Practic, din cele de mai sus rezultă că
împărțirea trimestrială de dividende se mai poate face pe regulile actuale de taxare numai până la trimestrul al treilea din 2022, deoarece formalitățile necesare pot fi îndeplinite în ultimele trei luni din anul curent. Din moment ce formalitățile pentru dividendele interimare pe trimestrul al patrulea din 2022 pot fi făcute abia în ianuarie 2023, deja se intră pe noile reguli de taxare.
Astfel, specialiștii recomandă companiilor să ia în calcul distribuirea și plata dividendelor, din profitul existent în prezent,
până la finalul anului 2022, pentru că în acest fel evită temporar impozitul majorat, iar persoanele fizice care primesc banii evită temporar să achite mai mult pentru contribuția la sănătate.
Citește mai mult despre
declarare venituri dividende,
dividende,
dividende interimare,
impozit pe dividende,
plata dividende interimare,
plata trimestriala dividende,
taxare dividende,
venituri din dividende,
situatii financiare interimare,
impozit pe venit,
CASS,
contributia la sanatate,
declaratie unica,
declaratie unica persoane fizice,
formular 212
Specialiști citați în acest articol
Elena Geageac este Tax Associate Director în cadrul KPMG România și are o experiență de peste 14 ani în fiscalitate, oferind consultanță fiscală pentru companii locale și internaționale, pe diverse aspecte legate de impozite directe, fiscalitate internațională, fuziuni și achiziții, inclusiv misiuni de due diligence și controale fiscale.
Pe lângă furnizarea de consultanță fiscală personalizată în chestiuni de impozitare directă, Elena are experiență și în reprezentarea clienților în cadrul inspecțiilor fiscale, pregătirea obiecțiilor și deciziilor fiscale.Elena a fost implicată activ în inițiative menite să îmbunătățească legislația fiscală referitoare la impozitul pe profit, ca răspuns la problemele specifice apărute de-a lungul anilor în legislația românească.
De asemenea, a participat alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor din România la numeroase workshop-uri privind sistemul fiscal românesc, organizate de diverse organizații de afaceri, precum Consiliul Investitorilor Străini.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)