Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Scenariu sumbru pentru economia României în 2023: recesiunea tehnică nu va putea fi evitatăRomânia nu va reuși să evite recesiunea tehnică la iarnă, potrivit unui raport realizat de o mare instituție financiară. Acest lucru presupune scăderea produsului intern brut două trimestre la rând. Activitatea economică va încetini din cauza creșterii prețurilor la energie.
Deja multe companii au fost nevoite să închidă producția pe perioade limitate. Un alt factor decisiv este inflația, care scade puterea de cumpărare a românilor și implicit, și consumul. România are totuși un colac de salvare, spun economiștii: banii europeni.
Prețurile mari la energie afectează deja industria. Marii consumatori de electricitate și gaz au funcționat în acest an la cote de avarie. Combinatul de îngrășăminte de la Târgu Mureș, principalul producător de fertilizatori, și-a desfășurat activitatea anul acesta doar câteva luni.
„Am produs în mai, iunie și jumătate de iulie circa 150.000 de tone de îngrășăminte. Este o cantitate foarte mică. Am importat, de asemenea, fertilizatori din piață și am folosit Azomureș ca unitate de ambalare și distribuție. 225 dintre angajații noștri au fost trimiși în șomaj tehnic.Am dat posibilitatea la 150 de angajați să accepte joburi în alte industrii și noi să le plătim diferența de salariu”, a declarat Harri Kiiski - fostul director general de la Azomureş.
Industria auto a înregistrat pierderi de 100 de miliarde de euro din cauza crizei globale a cipurilorIndustria auto a fost afectată direct de criza globală a semiconductorilor, ceea ce a dus la un deficit de aproximativ 18 milioane de vehicule în întreaga lume, iar pierderile pentru companiile din domeniu au ajuns la 100 de miliarde de euro, se arată într-o analiză realizată de Allianz Trade.
„Industria automobilelor a fost prima impactată de criza mondială a semiconductorilor. Pentru a face faţă crizei provocate de pandemie, producătorii şi furnizorii au reacţionat prin reduceri drastice ale stocurilor şi comenzilor de semiconductori (...)Deşi au trecut aproape doi ani de la primele semne ale scăderii stocului de semiconductori, producţia de maşini rămâne de departe sub nivelul din 2019, înregistrând un deficit cumulat de producţie de peste 18 milioane de vehicule la nivel mondial”, se menţionează în analiza Allianz Trade, preluată de Agerpres.
Situaţia a fost comparativ mai grea în Europa, spre deosebire de China sau America de Nord, producţia de vehicule scăzând la un nivel fără precedent de aproximativ 13 milioane de vehicule în 2021.
ROBOR a scăzut luni, dar s-a plafonat la o valoare ridicatăIndicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,92%, după ce a petrecut săptămâna trecută trei zile la nivelul de 7,93%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut joi la 8,10% pe an, iar ROBOR la 12 luni a fost de 8,23% pe an. ROBOR se mențină în jurul valorii de 8% de aproape două luni.
La începutul lunii august, ROBOR la 3 luni atingea valoarea record de 8,14%, maximul ultimilor 12 ani. Ulterior, guvernatorul BNR Mugur Isărescu le-a transmis băncilor un mesaj, iar la scurt timp ROBOR a început să scadă, dar s-a stabilizat de 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%.
Comentarii articol (0)