Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Aberație fiscală în privința bolizilor hibrid. Deși au motor mare pe benzină, plătesc un impozit foarte micStatul a mărit taxele, dar a uitat de proprietarii de bolizi hibrid, care au dat pe mașini chiar și peste 100.000 de euro, dar plătesc doar câteva zeci de lei impozit. Aberația fiscală e nejustificată, mai ales că au parte și de alte facilități. De exemplu, parcarea pentru aceste mașini e gratuită în București.
Codul fiscal prevede că pentru mașinile hibrid, impozitul anual să fie redus cu 50 la sută. Această facilitate poate fi modificată și de consiliile locale, așa cum s-a întâmplat în București, unde mașinile hibrid au o reducere de 95 la sută a impozitului local, iar aceste mașini nu plătesc nici parcarea în Capitală.
Astfel, propietarii de mașini foarte scumpe ajung să plătească impozite foarte mici. De pildă, potrivit site-ului az1.ro, un model de BMW 45e cu un motor de 3.000 cmc pe benzină și un motor electric cu o putere de aproximativ 320 de CP, mașină ce costă 100 de mii de euro, plătește un impozit anual în București de 115 lei.
Un alt exemplu: pentru un Mercedes AMG GT 63 SE, cu un preț de 200 de mii de euro, o putere totală de 840 de cai putere, impozitul anual este de 290 de lei.
De ce unii oameni sunt „magneți de țânțari”. Insectele le rămân loiale victimelor pe care le-au gustat dejaUn nou studiu arată că unii oameni sunt „magneți de țânțari” și probabil că atracția țânțarilor are legătură cu felul în care aceste persoane miros, scrie The Guardian.
Cercetătorii au descoperit că ceea ce îi atrage pe țânțari la „victimele” lor este combinația de substanțe chimice care produc acest tip de miros și care sunt emise de corp prin piele. Știrea proastă pentru magneții de țânțari este că insectele sunt foarte loiale celor pe care i-au gustat deja.
„Dacă ai un nivel ridicat [de substanțe de acest gen] tu ești cel care la picnic vei fi mușcat de toți țânțarii”, a spus unul dintre autorii studiului, Leslie Vosshall, neurobiolog al Universității Rockefeller din New York.
Există multe legende despre cine este mușcat mai des de țânțari, dar multe dintre ele nu se bazează pe nimic concret, a spus Vosshall.
După 12 ore de negocieri, liderii UE sunt de acord cu o „foaie de parcurs” pentru a opri creșterea prețurilor la gazeLiderii Uniunii Europene au căzut de acord în cursul nopţii de joi spre vineri asupra unei „foi de parcurs” vizând să introducă, în săptămânile următoare, măsuri pentru a stopa creşterea preţurilor la energie, comentează AFP.
Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au provocat un şoc asupra preţurilor petrolului, gazelor şi energiei electrice. Însă, din februarie, Europa reacţionează lent, slăbită de interesele divergente ale statelor membre.
Dacă, la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile, conform Agerpres.
Comentarii articol (0)