Legea 178/2023, în vigoare de azi, vizează activitatea asistenților sociali. Mai exact, această lege vizează modificarea Legii nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social, prin includerea în vechimea în muncă și în specialitate a perioadelor în care titularii cu drept de liberă practică organizați sub forma cabinetelor individuale, cabinetelor asociate sau societăților civile profesionale au furnizat servicii de asistenţă socială.
Nu se iau în calcul perioadele în care specialistul a avut suspendat avizul de exercitare a profesiei.
Apoi, pentru ca perioadele în care și-a exercitat profesia într-una dintre formele legale să poată fi considerate vechime în muncă și în specialitate în cazul asistenților sociali, se aplică condiții legate de veniturile nete din anul de referinţă, a căror valoare va trebui să fie cel puţin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, și de achitarea contribuţiilor datorate bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acele perioade.
Dovada îndeplinirii condițiilor de natură financiară se face prin intermediul declarațiilor privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit şi evidența nominală a persoanelor asigurate și al declarațiilor nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii.
„Cabinetele individuale de asistenţă socială şi cabinetele asociate de asistenţă socială în desfăşurarea activităţii lor pot angaja colaboratori. Reglementarea nu specifică însă că activitatea desfăşurată de asistentul social este asimilată vechimii în muncă”, subliniază inițiatorii măsurii.
În același timp, pe circuitul legislativ se mai află un alt proiect, destul de similar, dar care vizează de data asta psihologii - detalii, aici.
Comentarii articol (0)