Printre modificările aduse de Legea nr. 283/2022 Codului muncii, din 22 octombrie, se numără și noi clauze sau completări la aspectele ce trebuia deja să figureze în contractele de muncă - de pildă, toate avantajele acordate angajaților (abonamente, vouchere diverse, prime ș.a.m.d.).
Dacă pentru noii angajați, adică cei cu contracte încheiate din 22 octombrie încolo, este evident că e obligatorie includerea noilor aspecte în contracte, pentru angajații cu contracte deja încheiate la 22 octombrie avem precizată doar o obligație de informare, la finele Legii nr. 283/2022, aplicabilă însă la cererea salariaților.
În urma acestor modificări, ca urmare a discuțiilor din practică, i-am întrebat pe cei de la Inspecția Muncii cum văd chestiunea - e sau nu e nevoie să încheiem adiționale la toate contractele de muncă în vigoare?
Răspunsul trimis de Inspecția Muncii redacției noastre este cât se poate de clar: nu - „angajatorul nu are obligația de a încheia acte adiționale pentru comunicarea informațiilor suplimentare salariaților care au contracte individuale de muncă aflate în executare la data intrării în vigoare a actului normativ”.
„Pentru salariatul care are raporturi de muncă stabilite anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, informațiile suplimentare privind condițiile aplicabile raportului de muncă se comunică de către angajator, la cerere, în maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii solicitării scrise a salariatului. Lipsa unei astfel de solicitări nu exclude aplicarea drepturilor minime stabilite la art. 35 alin. (1), art. 39 alin. (1), art. 40 alin. (2) lit. j), art. 194 alin. (3) și art. 2782 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege”, prevede art. II din Legea nr. 283/2022.
Trebuie subliniat că Legea nr. 283/2022 nu aduce modificări doar pe conținutul contractului individual de muncă, ci în nenumărate alte privințe, aduce drepturi noi pentru angajați și noi obligații pentru angajatori. Angajatorii vor trebui să poată face dovada că și-au îndeplinit obligația de informare trasată de art. II din Legea nr. 283/2022, dacă va fi cazul, în fața inspectorilor de muncă sau chiar în cazul unui conflict de muncă.
Nota redacției avocatnet.ro: Răspunsul integral al Inspecției Muncii este disponibil în fișierul atașat acestui articol, acesta fiind semnat atât de conducătorul instituției, cât și de conducătorul Direcției Control Relații de Muncă. Din considerente de GDPR, am decis anonimizarea semnăturilor celor doi reprezentanți ai instituției. |