Concediile la care face referire prevederea introdusă (cele de la alin. 1) sunt:
- concediul pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, 3 ani în cazul copilului cu handicap;
- concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau până la 18 ani pentru copilul cu handicap pentru afecțiuni intercurente;
- concediu paternal;
- concediul pentru formare profesională, dacă formarea este urmată din inițiativa salariatului;
- exercitarea unor funcții elective la nivel central sau local, pe durata mandatului;
- participarea la grevă;
- concediul de acomodare.
Asta înseamnă că salariatul care lipsește din oricare dintre motivele deja menționate se va bucura, la întoarcerea la muncă, de aceleași drepturi pe care le avea și înainte.
Mai mult, noi tipurile de concedii nou introduse, cel de îngrijitor și absența de la locul de muncă, alături de concediul paternal trebuie considerate perioade de activitate prestată. Asta înseamnă că numărul zilelor de concediu de odihnă disponibile acestor salariați nu vor fi afectate de efectuarea acestor perioade. Aceste perioade care sunt considerate activitatea prestată, pe lângă munca depusă efectiv, se adaugă perioadelor de incapacitate temporară de muncă, cea aferentă concediului de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.
În plus, orice tratament nefavorabil aplicat salariaților care s-au aflat în perioadele de lipsă menționate mai sus se poate adresa Inspecției Muncii, care poate amenda angajatorul și îi poate impune să se achite de obligații. În plus, un astfel de angajator se poate confrunta și cu un conflict de muncă, iar salariatul poate cere în instanță recuperarea drepturilor bănești ce i s-ar fi cuvenit.
Mai mult, concedierea salariaților pe durata perioadei în care s-au aflat în concediu paternal, de îngrijitor sau pe durata absentării de la locul de muncă pentru urgențe familiale este interzisă. Excepția de la această regulă o reprezintă concedierea pe motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului.
Comentarii articol (0)