ACCES PREMIUM
De ce premium?
Eșalonarea simplificată la plată, recomandată în situațiile la limită
Deși eșalonarea simplificată la plată, care a devenit un mecanism permanent în cursul anului 2021, poate fi o soluție bună pentru companiile care au datorii la stat, specialiștii recomandă accesarea acesteia doar în situațiile la limită. Asta, în principal, din cauza dobânzilor și penalităților.
Articolul continuă mai jos
„Din perspectivă strict teoretică, având în vedere faptul că eșalonarea simplificată la plată reprezintă, în fapt, permanentizarea unei proceduri-pilot inițiate în perioada pandemiei de coronavirus, suma avantajelor procedurii este, cu certitudine, mai mare decât suma dezavantajelor. Procedura este menită a ajuta firmele de a trece mai ușor peste dificultățile financiare, însă nu este lipsită total de dezavantaje.Trebuie reținut, în primul rând, faptul că, pe perioada eșalonării simplificate, firma respectivă datorează dobânzi către bugetul statului în cuantum de 0,1% pe zi, ceea ce este echivalent cu o dobândă de 36,5% pe an. De asemenea, nerespectarea temporară a graficului de eșalonare poate conduce la aplicarea unor penalități de 5% pe an. În acest context, este de preferat să se încerce achitarea obligațiilor fiscale la termen în detrimentul obținerii acestei eșalonări simplificate. Și doar în situații absolut la limită, când problemele financiare sunt acute și remediabile rapid, se poate apela la utilizarea acestui instrument”, a explicat, pentru avocatnet.ro,
Alexandru Tabacu, Tax Partner la Voicu & Filipescu Tax Advisers.
Introdus inițial ca mecanism temporar pentru gestionarea datoriilor acumulate de companii și persoanele fizice în timpul crizei coronavirusului (prin OUG 181/2020), eșalonarea simplificată a fost introdusă, în
toamna lui 2021, în Codul de procedură fiscală ca mecanism permanent valabil pentru datorii curente la stat (prin OG 11/2021).
Mecanismul permanent este aplicabil din octombrie 2021, normele sale venind în
noiembrie 2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)