„Prin derogare de la prevederile articolului 35 alin. (1) din Legea nr 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, personalul didactic medico-farmaceutic din universităţile care au în structură facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate sau programe de studii universitare în domeniul Sănătate, precum şi cadrele didactice care deţin funcţia de şef secţie, şef laborator sau şef de serviciu medical, desfăşoară activitatea didactică cu suprapunerea programului de muncă, în unităţi sanitare în baza contractului prevăzut la alin (2)” e prevederea pe care Senatul a votat-o azi (notă: aceasta a fost ușor modificată, conform raportului de amendamente, astfel încât să-i includă și pe cei ce lucrează în cadrul programelor de studii universitare în domeniul Sănătate).
Propunerea legislativă pentru completarea art 165 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, dacă va trece și de deputați, în aceeași formă, va veni ca o excepție pentru limitarea nu demult introdusă în Codul muncii în privința suprapunerii programului de lucru de către angajații care lucrează cu mai multe contracte de muncă.
„(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest dreptˮ, prevede acum Codul muncii, iar modificarea este cea subliniată. Discutând cu unul dintre cei care au luat parte, la un moment dat, la discuțiile privind acest nou text de lege, am aflat că el ar viza, de fapt, bugetarii care lucrează în paralel la mai mulți angajatori - destul de frecvent, și la stat, și la privat.
Propunerea legislativă de față este, practic, un prim exemplu că limitarea a început să producă efecte (nedorite) în rândul acestor categorii de angajați.
„În forma noua a articolului 35, aflat in vigoare din data de 22 octombrie 2022, s-a introdus, fata de vechiul text, prevederea că orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, această ultimă menţiune conducând la o serie de interpretări diferite şi de blocaje în aplicare în domeniul învăţământului superior medico-farmaceutic.
Prin urmare, având în vedere numeroasele sesizări şi semnale venite din partea cadrelor didactice universitare, propunem modificarea articolului 165 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii unor excepţii”, motivează parlamentarii care au inițiat proiectul.
Atenție! Propunerea legislativă trebuie adoptată și la Camera Deputaților, unde e votul final, urmând să producă efecte doar dacă e aprobată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.