1. Regimul străinilor - modificări importante la cele două ordonanțe din domeniu. Un proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne și care a trecut deja de primul vot în Senat trebuie să fie neapărat adoptat de deputați în această sesiune legislativă, deoarece proiectul reprezintă transpunerea unei directive europene cu care suntem deja în întârziere (termenul-limită de transpunere a Directivei 1883/2021 era în 18 noiembrie 2023).
Cele mai importante prevederi din proiect vizează dreptul de ședere temporară în scop de muncă, lucrătorii înalt calificați și avizele de angajare, inițiatorul acordându-le celor de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și atribuții de control pentru a verifica angajatorii ce încadrează străini cu contract de muncă în România - de exemplu, să verifice dacă se prestează efectiv activitate în România, în condițiile legii, ori dacă angajatorul care a obținut viza nu s-a înființat special pentru a aduce străini aici.
2. Munca de noapte - introducerea unei noi excepții. Pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, respectiv femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții ce-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte, potrivit unei propuneri legislative care a fost adoptată anul trecut la Senat.
3. România trebuie să ratifice Convenția nr.190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, iar proiectul de lege a fost trimis în Parlament deja în noiembrie anul trecut. Odată ce statul român își asumă termenii convenției, își asumă și obligația de a legifera mai bine în domeniul hărțuirii în domeniul muncii, acum împărțit în mai multe acte normative și relativ greu de urmărit, dar și de a asigura aplicarea legii la toate nivelurile, inclusiv în privința accesului victimelor la proceduri de raportare și soluționare a litigiilor sigure și eficace.
4. Excepția de la interdicția suprapunerii programului de lucru în cazul mai multor contracte de muncă ale aceluiași angajat pentru personalul didactic medico-farmaceutic și pentru cadrele didactice care dețin anumite funcții în unitățile medicale - vorbim de o propunere legislativă care a fost avansată în Parlament pe final de 2022, ca urmare a sesizărilor din partea cadrelor didactice universitare și nu numai din domeniul medical. Deși senatorii s-au preocupat activ de acest proiect și l-au și votat, la deputați acesta nu a mai avut același avans. Ultimul aviz de la deputați e din mai 2023 și este unul favorabil proiectului.
Dintre propunerile care se află acum la Camera Deputaților în așteptarea votului final mai amintim:
- o propunere legislativă adoptată în octombrie 2022 la Senat, care ar introduce două capitole distincte în Codul muncii, despre contractul individual de muncă „la cerere” și despre contractul cu mai mulți angajatori;
- propunerea privind obligația de a suporta doar cinci zile din primul medical, atunci când angajatul mai vine în 30 de zile și cu alte medicale;
- cea privind concediul medical de 30 de zile pentru cei ce îngrijesc persoane cu dizabilități.