Pe agenda sesiunii parlamentare care începe la 1 septembrie 2022 se regăsesc o serie de propuneri legislative ce ar putea aduce schimbări -- unele dintre ele cu impact favorabil -- pe piața muncii din țara noastră. De la trei directive europene, al căror termen de transpunere a fost depășit de mult, până la contractul de muncă cu zero ore sau modificări legate de indemnizațiile de concedii medicale plătite de angajatori, le prezentăm pe cele mai interesante în acest articol:
1. Proiectul de lege al avertizorilor de integritate. Deși a fost votat în sesiunea trecută de parlamentari, a fost întors, la final de iulie 2022, de președintele Klaus Iohannis,
pentru reexaminare. Transpunerea Directivei „Whistleblower” este una dintre cele mai controversate recente restanțe ale autorităților de la noi. Printre motivele solicitării de reexaminare enumerate de șeful statului se numără și neconcordanțe în privința raportărilor anonime, termenul de păstrare a raportărilor sau condiționarea impusă divulgărilor publice la trei luni după raportarea internă/externă.
2. Un proiect de lege ce conține
transpunerea a două directive europene ce vor aduce schimbări importante Codului muncii -- nr.
1.158/2019 și nr.
1.152/2019 --
va trebui discutat de Camera Deputaților în viitorul apropiat. Ambele directive aveau ca termen de transpunere în legislația noastră începutul lunii august 2022. Depășirea termenelor de transpunere este întâlnită destul de des la autoritățile noastre, de multe ori legile și ordonanțele necesare fiind date cu mult peste termenele stabilite de autoritățile europene. Totuși, noile reguli din domeniul muncii -- care fac referire, printre altele, la introducerea
concediului de îngrijitor, la un
nou drept pentru salariați sau la
apariția de libere pentru urgențe familiale -- vor apărea și în legislația noastră mai devreme sau mai târziu, din moment ce transpunerea directivelor e obligatorie.
3. Schimbări legate de suportarea de către angajator a indemnizației de concediu medical (CM) se regăsesc în mai multe propuneri legislative aflate în Parlament. Dintre acestea, cea mai avansată este
(1) propunerea prin care
indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă să fie suportată de către stat din prima zi. Dacă proiectul va deveni lege, angajatorii vor scăpa de cheltuielile generate de suportarea primelor cinci zile de CM. Tot la Camera Deputaților se află propunerea prin care
(2) angajatorul
va suporta doar primele cinci zile din primul concediu medical, dacă salariatul primește, pe durata a 30 de zile calendaristice, mai multe CM-uri pentru incapacitate temporară de muncă. Totuși, dacă proiectul nr. 1 va trece de votul deputaților, cel mai probabil proiectul nr. 2 va fi respins, deoarece va exista o reglementare mai favorabilă. La Senat se mai află, însă, și un alt proiect în legătură cu indemnizațiile de concedii medicale:
(3) angajatorul va putea să opteze pentru
compensare prin înscrierea indemnizațiilor de concediu medical ca debite în declarația 112 (sub rezerva verificării ulterioare). Dacă proiectul nr. 3 va deveni realitate, primele două probabil vor fi respinse.
4. Contractul de muncă cu zero ore, ce se regăsește într-o
propunere legislativă înregistrată la Senat în sesiunea anterioară, va fi și el, cel mai probabil, abordat în toamnă de către parlamentari. Conform prevederilor proiectului, contractul de zero ore ar fi acel contract prin care angajatorul nu este obligat să stabilească un număr minim de ore de lucru pe săptămână, iar angajatul poate să nu accepte munca în momentul în care i se cere, programul de muncă fiind în întregime flexibil.
5. Unele schimbări legate de Legea stagiaturii vor fi
supuse votului Parlamentului în viitorul apropiat. Potrivit proiectului de lege inițiat de Guvern și care a trecut în iunie 2022 de votul senatorilor, se va simplifica procesul de evaluare a performanței stagiarului și vor fi eliminate o serie de obligații pentru acesta.
6. Și proiectul privind reglementarea profesiei de expert în legislația muncii ar putea să fie dezbătut de parlamentari în noua sesiune. Proiectul vine cu un deziderat privind
serviciul extern specializat în resurse umane și salarizare, respectiv ca aceste servicii să fie coordonate doar de un expert în legislația muncii acreditat.
7. O altă propunere legislativă de urmărit în noua sesiune parlamentară este cea potrivit căreia
zilele de sărbătoare legală care pică în weekend să fie acordate în intervalul luni - vineri. Asta ar însemna că pentru prima zi de Paște și pentru prima zi de Rusalii, de exemplu, salariații ar câștiga câte o zi liberă în plus, întrucât cele două pică mereu duminica. Totuși, propunerea se află doar la începutul parcursului legislativ.