ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Obligația de a suporta doar cinci zile din CM-urile salariatului pe o lună, adoptată de Senat
Angajatorul va fi obligat să plătească doar primele cinci zile din primul concediu medical (CM), dacă salariatul primește, pe durata a 30 de zile calendaristice, mai multe CM-uri pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit unei propuneri legislative adoptate azi de senatori, care se îndreaptă spre votul decisiv al deputaților. În prezent, angajatorul trebuie să suporte indemnizația aferentă pentru primele cinci zile din fiecare CM primit de salariat.
Articolul continuă mai jos
Propunerea legislativă urmărește modificarea art. 12 din
OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și introducerea prevederii ca din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) să se suporte indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă din
"prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate care au mai beneficiat în ultimele 30 de zile calendaristice de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, suportată de către angajator, în condițiile prevăzute la lit. A".
Mai exact, dacă un salariat intră în CM1 pentru incapacitate de muncă pentru o anumită perioadă, urmând ca, până la trecerea a 30 de zile calendaristice de la CM1, să primească un alt certificat CM2, angajatorul să suporte indemnizația CM1 pentru primele cinci zile din acesta, iar pentru CM2 indemnizația să fie decontată de la FNUASS.
Propunerea legislativă face referire doar la CM-urilor pentru incapacitate temporară de muncă, nu la cele pentru prevenirea îmbolnăvirilor, pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau cele de risc maternal, a căror indemnizații, deși se plătesc de către angajator,
sunt ulterior decontate integral de FNUASS.
"Având în vedere că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, obligația de plată a indemnizației aferente primelor 5 zile de concediu medical îi revine angajatorului și că tot acestuia îi revine obligația de a achita lunar contribuția asiguratorie pentru muncă, modificarea legislativă propusă apare ca fiind o măsură echitabilă, ce urmărește acordarea unei protecții angajatorului", afirmă inițiatorii propunerii legislative, potrivit
expunerii de motive.
În prezent, indiferent de numărul de CM-uri de incapacitate temporară de muncă pe care un salariat le primește în decursul unei luni, angajatorul calculează și suportă primele cinci zile din fiecare certificat medical emis. Dacă durata CM-ului depășește cinci zile, restul perioadei se decontează de la FNUASS.
Reamintim că
angajatorii sunt obligați să plătească concediile medicale primite de la salariați, indiferent de întârzierea cu care își recuperează banii de la casele de sănătate pe indemnizațiile de concedii medicale, legislația în materie neavând menționată o excepție de la aceste plăți din cauza decontărilor greoaie.
Pentru a-și recupera mai repede banii datorați de casele de sănătate,
firmele pot cere în instanță acestor instituții plata sumelor restante.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Ea trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților, să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)