Declarația șefului Fiscului a fost confirmată, la același eveniment, de un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Acesta a explicat că autoritățile sunt în grafic cu schimbările fiscale ce erau necesare pentru obiectivele anului 2023 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
„Noi suntem în grafic și din perspectiva modificărilor legislative. Am avut OG 16, prin care au fost luate o serie de măsuri (unele n-au fost confirmate și de Parlament), însă, chiar și fără cele neconfirmate în Parlament, obiectivele noastre pentru anul 2023 sunt atinse. Deci, nu avem o presiune, din perspectiva unor modificări bruște, ca să ne ținem în calendarul asumat (prin Planul Național de Redresare și Reziliență - n. red.)”, a precizat Alin Chitu, Secretar de stat în minister.
Când vorbește despre măsuri neconfirmate de Parlament, oficialul se referă la anumite schimbări ce urmează a fi făcute prin legea de aprobare a OG 16/2022. Printre cele mai importante măsuri din legea dată de Parlament se numără următoarele:
- sistemul actual de impozitare a clădirilor se păstrează neschimbat, iar cel nou se va aplica din 2025;
- obligația firmelor de a accepta plata cu cardul va interveni în funcție de încasările în numerar, nu în funcție de cifra de afaceri;
- la impozitul micro, noul plafon de 500.000 euro se va aplica începând cu veniturile din 2023, nu celor din 2022.