Cele două directive europene care au stat la baza prevederilor din Legea 283/2022 - ce a adus schimbări importante Codului muncii și Codului administrativ - au fost transpuse cu întârziere și, se pare că, și cu întârziere se vor adopta și actele subsecvente necesare punerii în aplicare a unora dintre prevederile introduse în cele două coduri.
Mai exact,
Legea 283/2022 stabilește că în termen de 30 de zile de la publicare sa în Monitorul Oficial - ce a avut loc pe 19 octombrie - trebuiau să apară noul model-cadru al contractului individual de muncă (CIM), normele de aplicare privind concediul de îngrijitor, prevăzute de Codul muncii, iar la 30 de zile de la intrarea sa în vigoare (pe 22 octombrie), formatul-standard privind informațiile referitoare la raportul de serviciu al funcționarului public prevăzut de Codul administrativ.
Termenul pentru actele prevăzute de Codul muncii s-a împlinit pe
18 noiembrie, în timp ce pe
21 noiembrie cel din Codul administrativ.
Deși un proiect al ordinului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) cu toate informațiile ce trebuie incluse, conform Legii 283, a fost pus în dezbatere publică de câteva zile,
noul model-cadru al CIM nu este încă oficial.
Pe de altă parte, angajatorii nu ar trebui să aștepte până la oficializarea modelului CIM pentru a include noile prevederi din Codul muncii, fiind obligați să pună în toate contractele semnate începând cu 22 octombrie elementele de noutate.
"O lege trebuie respectată din momentul în care produce efecte, din momentul intrării în vigoare, deci ceea ce Codul muncii prevede ca element obligatoriu în privința informării prealabile și includerii în contractul de muncă, cu sau fără un model-cadru adaptat și publicat, trebuie pus în aplicare",
a punctat Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă, la scurtă vreme după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului muncii.
Dacă angajatorii se pot descurca și fără noul model-cadru CIM, adaptând variantele actuale la cerințele suplimentare introduse, nu la fel stă situația în privința concediului de îngrijitor.
Pentru a se putea acorda efectiv, este necesară oficializarea unui ordin comun al MMSS și al Ministerului Sănătății ce trebuie să stabilească clar care sunt
condiții în care se poate acorda concediul de îngrijitor și care sunt acele probleme medicale grave ale rudei sau persoanei din gospodărie pentru care un salariat poate acorda îngrijire sau sprijin în limita a cinci zile lucrătoare pe an. Termenul pentru oficializarea acestor norme s-a împlinit pe 18 noiembrie.
O altă restanță o reprezintă
formatul-standard privind informarea ce trebuie transmisă funcționarului public. Totuși, la fel ca în cazul noului-model CIM, un proiect emis de Agenția Națională a Funcționarilor Publici a fost pus recent în dezbatere publică, ceea ce înseamnă că va fi oficializat în scurtă vreme. Acest document ar fi trebuit să fie publicat în Monitorul Oficial până pe 21 noiembrie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)