Cu toate că majoritatea prevederilor au fost păstrate mai departe, există și unele schimbări importante în ordinul ANAF. Una dintre ele este că au apărut noi tipuri de transporturi de bunuri riscante ce sunt scutite de obligația de raportare.
În primul rând, nu trebuie raportate transporturile de produse agricole cumpărate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare. Conform articolului 11 din Legea 145/2014, pe durata transportului acestor produse, cumpărătorul trebuie să dețină fila din carnet ce justifică proveniența mărfii.
În al doilea rând, nu trebuie raportate transporturile de produse agricole vegetale obținute după recoltare, însă numai dacă sunt îndeplinite condițiile de la articolul 3 din Legea 108/2014. Conform prevederilor respective, produsele agricole vegetale obținute, după recoltare, din exploatațiile agricole:
- se pot transporta de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploatațiilor agricole în cauză fără a deține tichet de cântar, însă cu condiția existenței la bordul vehiculului a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat;
- se pot transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție sau de depozitare ale unităților de procesare fără a deține tichet de cântar, însă cu condiția existenței la bordul vehiculului a copiei contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză și a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat;
- se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii exploatației agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanțe de maximum 70 km de la locul de încărcare, fără a deține tichet de cântar, însă cu condiția existenței la bordul vehiculului a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.
Anterior, scutiri de raportare în e-Transport aveam pentru transporturile de produse agricole făcute de producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare sau pentru transporturile de bunuri destinate misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, printre altele.
Lista produselor riscante cuprinde, printre altele, legumele, plantele, fructele, băuturile alcoolice, cimentul, îmbrăcămintea și încălțămintea.
e-Transport este obligatoriu de la 1 iulie 2022, însă regimul său sancționatoriu se va aplica de la 1 ianuarie 2023.