Proiectul-pilot se va aplica pentru funcțiile publice generale de stat și teritoriale în grad profesional de debutant, iar organizarea lui va fi începe din momentul în care ANFP primește datele de la autorități privind necesarul de personal pentru a încadrarea în funcții publice.
După ce autoritățile vor îndeplini obligațiile de anunțare și previzionare a funcțiilor publice necesare, anunțul privind organizarea etapei de recrutare a proiectului-pilot va fi publicat de ANFP în Monitorul Oficial, partea a III-a, și pe pagina de internet a agenției, cu cel puțin 30 de zile înainte de organizarea efectivă a concursului. Cei interesați vor afla numărul de funcții pentru care se organizează proiectul-pilot, perioada și modalitatea de înscriere la concurs, locul de desfășurare, precum și denumirile complete ale funcțiilor publice vacante și compartimentele din cadrul autorităților și instituțiilor în care cărora se regăsesc.
Etapa de recrutare a proiectului-pilot presupune verificarea cunoștințelor generale și a competențelor generale necesare ocupării unei funcții publice și va consta în trei probe succesive:
- verificarea eligibilității candidaților (ce se va desfășura online pe baza documentelor din dosarele de concurs încărcate de candidați în platformă informatică de concurs);
- testarea preliminară, cu o durată maximă de trei ore, ce constă într-un test grilă (va avea loc online, pe platforma informatică, în centrele de testare);
- testarea avansată (candidații vor fi prezenți fizic la centrul de evaluare).
În privința testării avansate, pentru funcțiile de debutant se va susține un chestionar pe calculator în care se vor verifica competențele generale, în timp ce pentru funcțiile de înalți funcționari publici se va apela la observarea directă a indicatorilor comportamentali, prin joc de rol, interviu comportamental, exercițiu de grup sau studiu de cap. Vor fi considerați "admiși" cei ale căror rapoarte individuale atestă deținerea fiecărei competențe generale prevăzute de un set de norme al competențelor, aflate, de asemenea, în lucru la ANFP.
Ulterior, grupul de candidați admiși la această etapă vor putea participa, în decursul a trei ani de la promovare, la concursuri pe post în autoritățile și instituțiile publice. Această etapă de selecție va consta în trei probe succesive:
- verificarea eligibilității candidaților;
- proba scrisă, ce va consta rezolvarea unor teste-grilă, teste cu întrebări deschise și/sau exerciții care constau în rezolvarea unor situații practice;
- proba interviului, pentru care vor fi evaluate capacitatea de analiză și sinteză, comunicarea orală specifică domeniului de specialitate, motivația candidatului și comportamentul în situațiile de criză.
După cum menționam anterior, rezultatele proiectului-pilot vor sta la baza organizării și desfășurării examenului național pentru ocuparea funcțiilor publice libere. La fel ca și în cazul proiectului-pilot, cei interesați să devină funcționari publici vor trebui să susțină un examen național, urmând ca cei admiși să aibă dreptul, timp de trei ani, să participe la concursurile pe post.
Acest concurs național a fost programat inițial pentru data de 1 ianuarie 2022, însă termenul a fost amânat deoarece nu fusese realizată o statistică a numărului de funcții publice vacante, dar și pentru că pandemia a impus măsuri de distanțare fizică care a făcut dificilă începerea proiectului-pilot.
Atenție! Proiectul de OUG ce conține normele organizării proiectului-pilot, dar și alte modificări legislative în această privință a Codului administrativ, nu sunt încă în vigoare. Documentul trebuie să fie adoptat de Guvern și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)