ACCES GRATUIT
UPDATE: Examenul național pentru funcțiile publice libere, prevăzut de Codul administrativ, amânat oficial pentru 2023
Organizarea concursului național pentru ocuparea funcțiilor vacante din administrația publică trebuia să fie demarată de la începutul anului viitor, însă pandemia de coronavirus a pus pe pauză proiectul-pilot care ar fi trebuit să pună bazele desfășurării acestui examen. Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a propus amânarea acestui concurs național cu un an și jumătate față de termenul din Codul administrativ, iar prelungirea a fost adoptată de Guvern prin ordonanță și publicată miercuri în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Codul administrativ (
OUG 57/2019) prevede o schimbare privind accesul candidaților la funcția publică. Într-o primă etapă, de recrutare,
cei interesați vor trebui să susțină un examen național, urmând ca cei admiși să aibă dreptul, timp de trei ani, să participe la concursurile pe post.
Acest concurs este programat să aibă loc după data de 1 ianuarie 2022, fiind precedat de un proiect-pilot ce era planificat pentru perioada 2020-2021. În plus, concursul național trebuia să aibă la bază un plan cu necesarul de oameni la nivelul autorităților și instituțiilor publice. Din cauza faptului că nu a fost realizată o statistică a numărului de funcții publice vacante, dar și pentru că pandemia a impus măsuri de distanțare fizică care a făcut dificilă începerea proiectului-pilot pentru examenul național, ANFP propune amânarea cu peste un an și jumătate a datei pentru concursul național.
OUG nr. 138/2021, apărută miercuri în Monitorul Oficial, prevede ca data de începere a procedurilor pentru organizarea examenului național să fie 30 septembrie 2023.
ANFP a motivat noul termen pe considerentele că sunt necesare o serie de activități complexe premergătoare ce țin de proiectul-pilot (cel care trebuie să preceadă examenul național pentru funcționarii publici), printre care se numără, elaborarea, adoptarea și intrarea în vigoare a proiectului de HG privind normele pentru organizarea și desfășurarea proiectului-pilot pentru concursul de ocupare a unor funcții publice vacante, operaționalizarea unui modul informatic pentru acest proiect, dar și adaptarea sediului ANFP pentru a permite organizarea acestuia.
În plus, sistemul electronic de evidență a ocupării în sectorul public, necesar pentru a descoperi numărul de posturi vacante, prevede că toate sistemele informatice ale autorităților sau instituțiilor publice care țin baze de date cu personalul bugetar plătit din fonduri publice trebuie să se interconecteze.
Abia după ce aceste proceduri vor fi finalizate vor putea fi demarate procedurile legale necesare pentru aprobarea unui act normativ privind organizare și desfășurarea examenului național pentru ocuparea funcțiilor publice neocupate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)