Potrivit acesteia, pe lângă banii proveniți de la bugetul de stat, bugetele locale sau din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari, o parte din bani se pot asigura atât în cadrul Politicii de coeziune, conform Acordului de Parteneriat și a programelor subsecvente, cât și în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, prin PNRR.
Potrivit Comisiei Europene, Politica de coeziune pentru 2021-2027 reprezintă un instrument prin care “Uniunea urmărește să reducă disparitățile dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni și rămânerea în urmă a regiunilor sau insulelor defavorizate”, în cadrul căreia “trebuie acordată o atenție deosebită zonelor rurale, zonelor afectate de tranziția industrială și regiunilor care suferă de handicapuri naturale sau demografice grave și permanente”.
Pe de altă parte, prin PNRR, aprobat de autoritățile europene acum aproape un an, sunt puse la dispoziția țării noastre fonduri în valoare de aproape 30 de miliarde euro, ce pot fi folosite, în următoarea perioadă, pentru aplicarea unor măsuri din mai multe categorii.
De pildă, cu bani din PNRR se va face extinderea accelerată a rețelelor de apă și canal pentru localitățile cu peste 2.000 de locuitori, se va operaționaliza sistemul de garanție pentru ambalaje, se va moderniza rețeaua feroviară, se va reorganiza transportul urban pentru a prioritiza transportul public, se vor construi creșe și altele.
Nu în ultimul rând, cu banii obținuți de România prin PNRR se va face și reabilitarea locuințelor vechi. Mai multe detalii despre măsurile cuprinse în PNRR se găsesc în acest material.
OUG 18/2009 stabilește că finanțarea unor activități ori lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe se poate asigura din fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene, după cum urmează:
- 60% din fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
- 40% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari și/ sau din alte surse legal constituite.
Așadar, se vor putea folosi preponderent bani din fondurile europene nerambursabile și din bugetul de stat ori cele locale (90%) pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Proiectul amintit e la începutul parcursului legislativ, așa că va mai dura până măsurile se vor aplica.
Comentarii articol (4)