Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Raport: România va atinge un vârf de creştere economică de 5 la sută în 2025. Salariul mediu net va depăşi 5.000 de leiRomânia va atinge un vârf de creştere economică în anul 2025, când avansul PIB este estimat la 5%, iar salariul mediu net va depăşi 5.000 de lei, arată un raport publicat de Ministerul Finanţelor, informează Agerpres.
Potrivit raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2023 şi proiecţia acesteia pe anii 2024 - 2026, ritmul mediu anual de creştere economică estimat este la 4,8% în condiţiile în care, în 2024 este creionat un avans al PIB de 4,8% iar în 2026 de 4,5%.
"Estimarea are ca fundament o accelerare a investiţiilor publice şi private în domeniile prioritare ale economiei, în condiţiile unei absorbţii cât mai bune a fondurilor europene din PNRR şi din cadrul financiar multianual.Exportul net îşi va menţine contribuţia negativă pe întreg intervalul de prognoză, înregistrând totuşi o tendinţă de diminuare treptată", se precizează în document.
OMS: Populaţia îmbătrânită a Europei nu primeşte ajutorul de care ar avea nevoie pentru a se recupera după boalăAproape jumătate dintre persoanele care trăiesc în Europa pot beneficia de recuperare după o boală, însă nu primesc tratamentul de care ar avea nevoie pentru acest lucru, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un raport, informeză Agerepres.
Biroul regional pentru Europa al OMS a atribuit această situaţie îmbătrânirii rapide a populaţiei europene, înmulţirii bolilor cronice şi absenţei programelor de conştientizare despre beneficiile recuperării medicale.
"Recuperarea este un serviciu medical esenţial, care extinde accentul pus asupra sănătăţii dincolo de îngrijirile medicale preventive şi curative pentru a aborda felul în care oamenii funcţionează.Reabilitarea ar trebui să fie disponibilă la toate nivelurile de îngrijire medicală, de la cel primar şi până la structurile de sănătate din sectorul terţiar", a transmis OMS în acest raport.
Bugetul pentru anul viitor este construit pe o creştere a economiei de 2,8%. Guvernul speră la o inflație de 8%Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, se arată în Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 publicat marţi de Ministerul Finanţelor.
Produsul intern brut în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.
Deficitul bugetar ESA în anul 2023 este calculat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2026 la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2024) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash atinge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează in regulamentele europene, se arată în documentul citat.
Comentarii articol (0)