Legea nr. 368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023, care a fost oficializată luni, nu cuprinde nicio referire la vreo bonificație privind dările fiscale ale PFA-urilor.
De ce ne uităm, în continuare, după aceste bonificații? Pentru că în 2020 s-a decis că se pot acorda anual bonificații pentru PFA-uri, dar faptul că „se pot acorda” înseamnă că acestea sunt opționale și că autoritățile nu sunt obligate să le dea în lipsa unor resurse la bugetul de stat. Anul 2020 a fost cel mai recent când atare bonificații s-au acordat.
Pentru veniturile independente, taxele reprezintă, în esență, impozitul pe venit (cotă: 10%) și, dacă este cazul, contribuțiile pentru pensii și sănătate (cote: 25%, respectiv 10%).
Declarația unică se depune anual până la data de 25 mai, iar prin aceasta se declară veniturile definitive și taxele aferente pentru anul anterior și veniturile estimate și taxele aferente pentru anul în curs. Până la 25 mai 2023 se va depune declarația cu situația pe 2022 și cu estimările pe 2023.
Amintim, cu această ocazie, că modelul declarației unice ce se va folosi în 2023 a fost publicat recent în dezbatere publică și poate fi consultat aici.
Comentarii articol (0)