România nu a intrat încă în război cu poluarea. Deși suntem semnatari ai Acordului de la Paris, în care ne-am asumat, ca țară, adoptarea unor decizii pentru scăderea poluării și pentru limitarea încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius până în 2030, deocamdată pare că suntem în faza premergătoare pregătirilor de război.
Într-o lume afectată tot mai mult de schimbările climatice cauzate de poluare, protejarea mediului înconjurător devine obligația și responsabilitatea noastră, a tuturor. Sunt cuvintele președintelui României, Klaus Iohannis, rostite cu ocazia sărbătorii unei zile mondiale fără mașini.
Nu au trecut foarte multe zile de la revenirea în țară a președintelui Iohannis de la conferința COP27, acolo unde șeful statului a anunțat că România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul nostru comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră.
Soluția găsită de multe localități din țară pentru a reduce facturile uriașe: apa geotermală
Încălzirea geotermală este soluția ideală găsită de multe localități din țară pentru facturile uriașe. Apa caldă venită din pământ reduce costurile de încălzire a unei clădiri și cu 50%, iar în zonele din țară unde sunt astfel de zăcăminte autoritățile fac deja foraje.
În Arad, rezervele de apă geotermală din vestul județului au devenit o sursă de inspirație pentru autorități. Cu facturi din ce în ce mai mari, primăria din Pecica a accesat fonduri europene și a început să foreze.
Rezervele geotermale descoperite în urma unui studiu sunt suficiente pentru a încălzi instituțiile și casele celor din comună.
De altfel, în vestul țării, mai ales în județele Bihor, Timiș și Arad sunt multe zăcăminte de apă geotermală. Locuitorii orașului abia așteaptă această investiție
-Deci dacă se ajunge, o să fie foarte bun.
-O să vă racordați?
-Da, cu siguranță, da!
-O părere foarte bună. Avem nevoie de așa ceva.
Autoritățile speră ca, în toamna anului viitor, proiectul să fie gata. Pentru început, vor beneficia 13 clădiri publice din localitate de apă termală, precum: școală, primărie sau cămin cultural.
Noi contracte prin PNRR, de peste jumătate de miliard de lei, pentru eficientizare energetică
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a semnat 73 de noi contracte finanţate prin componenta C5 - 'Valul Renovării' din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Contractele, în valoare totală de 583.519.039,27 de lei, au fost încheiate între autorităţile publice locale din 31 de unităţi administrativ-teritoriale şi Ministerul Dezvoltării şi vizează lucrări de eficientizare energetică şi asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice, se arată într-un comunicat al ministerului.
Comentarii articol (0)