Concret, în noul model-cadru al CIM, cuprins în Ordinul MMSS nr. 2171/2022, la lit. D avem următorul cuprins:
„Perioada de probă:
a) durata de … zile calendaristice/lucrătoare, în cazul contractului individual de muncă pe perioadă determinată;
b) condițiile perioadei de probă (dacă există) …”.
Într-o postare publicată miercuri seara pe pagina proprie de Facebook, Inspecția Muncii oferă o lămurire apropo de completarea acestei secțiuni din noul model de CIM. În esență, e vorba de faptul că în Codul muncii avem două prevederi diferite - una pentru contractele cu durată nedeterminată și una pentru cele pe perioadă determinată, iar fiecare dintre acestea se referă fie la stabilirea pe zile calendaristice a perioadei de probă, fie pe zile lucrătoare.
„În conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (...), la încheierea contractului individual de muncă, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se poate stabili o perioadă de probă, în limitele prevăzute de actul normativ, în zile calendaristice. Însă, pentru contractul individual de muncă încheiat pe durată determinată, la art. 85 din același act normativ este prevăzut faptul că perioada de probă se stabilește în zile lucrătoare, numărul acestora fiind diferit în funcție de durata contractului.
Prin urmare, completarea pct-lui D lit. a) din modelul-cadru al contractului individual de muncă, se va realiza după cum urmează:
- în cazul contractului individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată, perioada de probă se va stabili în zile calendaristice, barându-se sintagma «lucrătoare în cazul contractului individual de muncă pe perioadă determinată» de la punctul respectiv;
- în cazul contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată, perioada de probă se va stabili în zile lucrătoare, barându-se termenul «calendaristice» de la punctul respectiv”.
Dacă tot suntem aici, reamintim că Legea 283/2022 a introdus noi modificări privitoare la regimul perioadei de probă - o primă chestiune e că, în plus față de durată, angajatorii vor mai trebui să precizeze și condițiile perioadei de probă în contractul de muncă (așa cum se vede și din cuprinsul lit. D de mai sus); apoi, vorbim de o interdicție la stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou CIM pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții.