Începând cu data de 30 noiembrie 2023, SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar, în condiţii nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcţionarea sistemului şi tarifele impuse acestora de către administratorul SGR.
„Procedura de înregistrare în SGR se stabileşte de către administratorul SGR şi se publică pe pagina proprie de internet cu cel puţin 150 de zile înainte de împlinirea termenelor de la art. 3 alin. (1), respectiv art. 5 alin. (1)”, potrivit HG 1.074/2021. Iar acum regăsim pe site-ul oficial al administratorului SGR -- ReturRo -- câte o secțiune dedicată comercianților, respectiv producătorilor în care este explicată, pe larg, procedura de înregistrare.
Prin HG 12/2023, publicată luna trecută în Monitorul Oficial, avem un termen oficial stabilit pentru înregistrarea în baza de date gestionată de administratorul SGR - 28 februarie 2023 - termen valabil atât pentru producători, cât și pentru comercianți. De altfel, peste tot pe site-ul RetuRo acest termen a fost deja menționat ca fiind termenul-limită valabil pentru toți cei vizați.
Conform HG 1.074/2021, neînregistrarea în baza de date gestionată de către administratorul SGR se sancționează cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei.
Odată ce SGR va intra în vigoare, comercianții vor trebui să fie atenți de la ce producători sau distribuitori cumpără produse ambalate în ambalaje SGR - numai de la cei care sunt înregistrați în SGR. HG 1.074/2021 stipulează destul de clar că e interzisă introducerea pe piață a produselor ambalate în ambalaje SGR dacă producătorii acestora nu sunt înregistrați în SGR.
Comentarii articol (2)