SGR este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării și reprezintă „unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România”, potrivit administratorului acestui sistem - RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A..
- Pentru producători și comercianți, anul 2023 înseamnă intrarea în linie cu noile obligații. 28 februarie a fost termenul-limită pentru înregistrarea în baza de date a ReturRO a producătorilor și importatorilor, dar înregistrările se pot face și acum, chiar dacă termenul a fost depășit. Înregistrarea se poate face pe site-ul ReturRO, unde sunt puse la dispoziție numeroase informații utile pentru firme, dar și pentru consumatori.
Ce comercianți și producători sunt obligați să se înregistreze? Pe de o parte, comercianții de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, aluminiu sau sticlă, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, au obligația legală să se înregistreze. Obligația se aplică și operatorilor din industria ospitalității ce comercializează aceste produse. HG nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile cuprinde o listă de termeni explicați în contextul reglementării, unde regăsim următoarele:
„e) comerciant - în sensul prezentei anexe, reprezintă persoana juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii sau utilizatorii finali;
f) comerciant HoReCa - persoană juridică din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, în special unitățile care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi”.
Nici persoanele fizice autorizate, nici întreprinderile individuale ori familiale nu se pot încadra în noțiunea de „persoană juridică”.
Mai departe, este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar aceste produse și le introduce pe piața românească.
Atenție! Neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR atrage după sine o amendă între 20.000 și 40.000 de lei.
- Ambalajele vor avea un semn distinctiv: Potrivit HG 1.074/2021, producătorii sunt obligați să marcheze ambalajele SGR introduse pe piața națională cu un simbol reprezentativ, ușor de recunoscut și înțeles de către consumatori, marcă înregistrată a autorității publice centrale pentru protecția mediului și cu un cod de bare (EAN) în conformitate cu specificațiile oferite de administratorul SGR, care indică apartenența produsului la sistemul de garanție-returnare. Acest simbol a fost stabilit vara asta în mod oficial.
- Recent, au fost publicate de ReturRO și cerințele pentru codul de bare și logo-ul SGR.
- Tot de la 30 noiembrie va intra în vigoare și interdicția de a introduce pe piața națională produse ambalate în ambalajele SGR dacă producătorii nu sunt înregistrați în SGR, dar și introducerea pe piață produselor ambalate în ambalajele SGR care nu au inscripția conform HG nr. 1075/2021 (excepție fac stocurile, care vor putea fi introduse pe piață cel târziu la finele anului 2024).
- Amplasarea echipamentelor automate de preluare a sticlelor și dozelor se poate face fără autorizație de construire, potrivit unei legi apărute anul acesta. Mai precis, se pot executa fără autorizație de construire lucrările „pentru amplasarea echipamentelor automate de preluare a ambalajelor care fac obiectul sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, împreună cu containerul în care acestea sunt amplasate, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații și platforme, în suprafață de maximum 25 mp, în baza avizului de amplasare, și care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal pe trotuar, fără racorduri și/sau branșamente la utilități urbane, cu excepția energiei electrice”.
- ReturRO a publicat recent și cerințele și specificațiile pentru automatele de preluare a ambalajelor (RVM). „Doar furnizorii de RVM care finalizează un proces de auto-certificare și furnizează această dovadă documentată către RetuRO vor fiincluși în SGR”.
După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat. De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia.
Momentan, garanția a fost setată în mod uniform la 0.50 lei, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. „Valoarea a fost aleasă astfel încât să fie suficient de mare pentru a motiva consumatorul să returneze ambalajele, dar suficient de mică pentru a nu fi percepută ca o majorare semnificativă a prețului. O valoare unitară asigură simplitate, cel puțin in faza inițială a sistemului, fiind dificil să operăm cu mai multe valori, dar valoarea garanției poate fi ajustată în timp, odată ce consumatorii se acomodează cu sistemul”, potrivit administratorului de sistem.