Deși a fost anunțat încă de la finele anului trecut, termenul de înregistrare în SGR pentru producători și comercianți - 28 februarie 2023 - a fost luat realmente în serios după anunțul Gărzii Naționale de Mediu cu privire la controalele desfășurate la nivel național, în luna martie, al căror scop va fi tocmai acela de a vedea conformarea cu obligația de înregistrare. Iar în discuție este riscul unor amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.
Așadar, în rândul mai ales a celor care comercializează sau pun la dispoziție băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri) a apărut în întrebarea: sunt sau nu obligat să mă înregistrez în platforma dedicată SGR (returosgr.ro)? Înregistrarea se face online atât pentru comercianți, cât și pentru producători, fiind puse la dispoziție pe site-ul ReturRo numeroase informații pentru fiecare dintre cele două categorii de înregistrări.
Pe de o parte, comercianții de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, aluminiu sau sticlă, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, au obligația legală să se înregistreze. Obligația se aplică și operatorilor din industria ospitalității ce comercializează aceste produse.
Cine pot fi comercianții, mai exact? HG nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile cuprinde o listă de termeni explicați în contextul reglementării, unde regăsim următoarele:
„e) comerciant - în sensul prezentei anexe, reprezintă persoana juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii sau utilizatorii finali;
f) comerciant HoReCa - persoană juridică din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, în special unitățile care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi”.
Nici persoanele fizice autorizate, nici întreprinderile individuale ori familiale nu se pot încadra în noțiunea de „persoană juridică”. Dacă în cazul întreprinderilor, reglementarea din OUG 44/2008 nu a pus niciodată probleme pentru că se specifică în fiecare caz că ele nu dobândesc personalitate juridică, faptul că în dreptul persoanei fizice autorizate nu există scrisă această clarificare a dus la numeroase interpretări în sensul că ar putea să fie considerată persoană juridică - în doctrină și jurisprudență s-a demonstrat însă de ce nu se poate pune problema ca o persoană fizică autorizată să fie considerată ca având personalitate juridică, neîndeplinind condițiile din Codul civil în acest sens.
Mai departe, este considerat producător sau importator în scopul SGR orice persoană juridică ce produce și introduce pe piața din România produse SGR, ori importă sau achiziționează intracomunitar aceste produse și le introduce pe piața românească. Toți acești producători și importatori trebuie să se înregistreze în platforma SGR până pe 28 februarie. Aici, HG nr. 1.074/2021 vine cu următoarea definiție:
„k) producător - operatorii economici prevăzuți la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje”. Mai departe, art. 16 (1) listează următoarele categorii de operatori economici:
„a) operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate, operatorii economici care importă/ achiziționează intracomunitar produse ambalate pentru utilizare/ consum propriu sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele primare, secundare și terțiare folosite pentru ambalarea produselor lor, cu excepția ambalajelor de desfacere care sunt folosite pentru ambalarea, la locul de vânzare, a produselor;
b) operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii sunt responsabili pentru deșeurile generate de ambalajele secundare și terțiare pe care le introduc pe piața națională;
c) operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, sunt responsabili pentru deșeurile generate de respectivele ambalaje;
d) operatorii economici care dau spre închiriere, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje sunt responsabili pentru respectivele ambalaje”.
Comentarii articol (3)