Anul Nou vine cu scumpiri în lanț. Pentru ce vom plăti mai mult din 2023
Anul Nou vine cu scumpiri în lanț. Țigările, băuturile alcoolice și asigurările auto obligatorii ne vor costa mai mult de la 1 ianuarie.
De anul viitor, românii vor plăti mai mult pentru o masă la restaurant și pentru cazarea la hotel. Pentru aceste servicii, TVA-ul crește de la 5% la 9%.
Alexandru Muntean - manager cherhana: E foarte dificil, fiindcă toate aceste majorări vin într-o perioadă în care oricum toate celelalte materii prime, utilități, chirii ș.a.m.d. sunt deja foarte sus. Și singurul care va suporta într-un final toate lucrurile astea este clientul final. Te gandești foarte mult dacă să mai iesi în oraș, să mai servești masa sau nu.
Românii vor plăti mai mult și pentru vicii. Accizele la țigări vor crește, iar cele electronice vor fi taxate pentru prima dată în toată Uniunea Europenă.
Mai scumpe vor fi și alte plăceri vinovate. TVA-ul pentru băuturile carbogazoase cu zahăr va crește de la 9% la 19%. La fel și pentru berea fără alcool.
- Veți cumpara mai puține sucuri?
- Probabil că nu. La fel ca și apa, câteodată, este o necesitate să mai bei și un suc.
Dăianu: România poate evita o recesiune în 2023, dar creşterea PIB va fi mult mai mică
România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică - probabil între 1,5-2,5%, consideră preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
„România poate evita o recesiune în anul ce vine, dar creşterea PIB va fi mult mai mică - probabil între 1,5 - 2,5%, faţă de aproximativ 5% în 2022. Guvernul are de rezolvat o ecuaţie foarte dificilă: să evite intrarea în recesiune reducând în acelaşi timp deficitul bugetar către ţinta extrem de ambiţioasă de 4,4% din PIB (în 2023) şi orientând resurse către apărare şi asistenţa pentru cetăţeni şi firme vulnerabile. Resursele europene ies şi aici în relief fiind singurul piston contraciclic într-un mediu potrivnic. Respect şi compasiune pentru cetăţenii loviţi de aceste timpuri. Respect pentru întreprinzătorii oneşti, firmele care, cu agilitate şi creativitate, caută să se adapteze la condiţii extrem de vitrege”, a spus Daniel Dăianu, referitor la perspectiva pentru anul viitor, potrivit Agerpres.
El susţine că trebuie să definim şi să ne urmărim mai bine interesele în Uniunea Europeană, să învăţăm din eşecuri.
Preşedintele Consiliului Fiscal a amintit că 2022 este anul invadării Ucrainei, al resurgenţei inflaţiei la cote nemaiîntâlnite în ultimele decenii în multe state europene.
Pe de altă parte, Daniel Dăianu consideră că în Europa s-a ieşit vizibil din pandemie, cu efecte binefăcătoare pentru viaţa oamenilor, dar criza energetică, exacerbată de război, a alimentat inflaţia şi a creat noi anxietăţi. Economiile au început să încetinească, să se apropie de recesiune.
Atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Schimbări la vinietele electronice
Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe români care merg în Bulgaria că, începând din 1 ianuarie 2023, vor intra în vigoare noile prevederi referitoare la reducerea cu 10% a cuantumului taxelor vinietelor electronice.
Este vorba despre vinietele electronice pentru mijloacele de transport cu masa totală de până la 3,5 tone (inclusiv), care folosesc infrastructura publică rutieră bulgară supusă regimului taxabil. Astfel, cuantumul taxelor vinietelor electronice va fi următorul:
- vinietă electronică cu valabilitate de 1 an: 87 leva;
- vinietă electronică cu valabilitate de 3 luni: 48 leva;
- vinietă electronică cu valabilitate de 1 lună: 27 leva;
- vinietă electronică cu valabilitate de 1 săptămână: 13 leva;
- vinietă electronică cu valabilitate pentru un week-end: 9 leva.
În acest context, este importantă achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.
Comentarii articol (0)