Domeniul fiscal
Facilitățile fiscale care expiră. E vorba de cele pentru firmele și PFA-urile care ajută cu bani sau în alte moduri, direct sau indirect, persoanele afectate de războiul din Ucraina. Măsurile se aplică numai până la sfârșitul anului 2022 și vizează atât PFA-urile, cât și plătitorii de impozit pe profit și impozit micro.
Termen-limită (depășit) de România: Directiva DAC7, care prevede că veniturile comercianților care-și vând produsele prin intermediul marketplace-urilor vor trebui raportate anual la Fisc (de firmele care gestionează acele platforme digitale), ar fi trebuit transpusă până acum în legislația noastră, trebuind aplicată din 1 ianuarie 2023 - dar asta nu s-a întâmplat. DAC7 vizează veniturile realizate de comercianți din vânzarea de bunuri, servicii personale, închirierea de bunuri imobile și închirierea de vehicule de transport. O măsură asemănătoare celei din directivă a fost reglementată de Guvern în februarie 2022, prin OG 11/2022, însă aceasta nu pare să aibă vreo legătură cu raportarea așteptată de autoritățile europene. Ordonanța prevede că cei care au marketplace-uri vor fi obligați să raporteze periodic la Fisc tranzacțiile pe care le fac comercianții prin acestea.
Impozitul micro. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o companie pentru a aplica regimul opțional al impozitului micro se numără, de la 1 ianuarie 2023, cea de a avea cel puțin un salariat. Dar asta înseamnă, în cazul contribuabililor care vor să păstreze acest regim de impozitare și dincolo de 31 decembrie, să aibă la această dată încheiat un contract de muncă pentru acel salariat.
Pentru angajatori
Ultima zi de aplicare a OUG 67/2022, care prevede că angajatorii pot să dea celor plătiți cu minimul pe economie 200 de lei în plus, pe lună, fără ca această majorare să ducă la plăți în plus pentru impozit pe venit și contribuții sociale. Măsura majorării voluntare cu cei 200 de lei s-a aplicat doar până la 31 decembrie 2022 și deși există o măsură ce vizează tot 200 de lei netaxabili, aplicabilă, din 2022, cele două măsuri sunt semnificativ diferite.
Ultima zi de încheiere a actelor adiționale pentru majorarea salariului minim. Deși o decizie internă colectivă e considerată de multe ori în practică drept suficientă pentru majorarea salariilor celor plătiți cu minimul brut pe țară, preferabilă este încheierea de acte adiționale la CIM-urile celor plătiți cu salariul minim. Din moment ce majorarea are lor la 1 ianuarie, rezultă că ultima zi pentru încheierea de acte adiționale e 31 decembrie. Pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii vor avea la dispoziție maximum 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.
Adio, Kurzarbeit. Mecanismul, introdus în 2020 pentru a ajuta companiile care au suferit din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, a fost prelungit de mai multe ori, dar expiră pe 31 decembrie. Conform prevederilor Kurzarbeit, firmele care înregistrează scăderi ale producției sau a cifrei de afaceri de cel puțin 10% față de aceeași perioadă din 2019 pot reduce programul de lucru cu până la 80%, urmând să poată deconta până la 75% din salariul de bază al angajaților cărora li s-au micșorat orele de muncă. Actele pentru decontările pe decembrie vor trebui depuse până pe 25 ianuarie 2023.
Șomajul tehnic decontat de stat pentru angajatorii afectați de război - ultima zi de aplicare.
Alte obligații
Autorizație/aviz de securitate la incendiu. De când s-a modificat legislația de profil anul trecut, lucrurile au devenit ceva mai clare la nivel legislativ în privința avizelor și autorizațiilor - când se cere unul, când celălalt document. Amenzile pentru lipsa acestor documente, dacă scoatem din discuție riscurile în sine ale unor construcții sau amenajări ce nu respectă normativele de securitate la incendiu, sunt destul de mari, riscul complementar fiind chiar oprirea activității. Odată cu modificările legislative aduse anul trecut, Guvernul a impus și un termen-limită pentru cei care nu aveau autorizații, dacă fac dovada că au pornit deja demersurile pentru conformarea construcției la normativele de securitate, iar acest termen este pe 31 decembrie.
PLUS
- Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru nu se va mai aplica dincolo de 31 decembrie
- Declarația unică: se poate rectifica impozitul pe venitul estimat până la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu excepția contribuabililor care nu au obligaţia completării capitolului I din declaraţie și care fac rectificări doar pe al doilea capitol (capitolul I din declarație vizează veniturile realizate, pe când capitolul II vizează veniturile estimate), conform Ordinului ANAF nr. 2127/2021 (care a vizat declarația pentru 2022).