» Clarificare: Chiar și cu ajustarea anului la care se raportează noul plafon, autoritățile subliniază că o firmă tot va putea să iasă în 2023 din regimul micro. De ce? Pentru că, dacă în cursul unui an fiscal se obțin venituri mai mari de 500.000 de euro, microfirma trebuie să treacă la impozit pe profit din trimestrul în care s-a depășit limita. La fel se întâmplă și dacă ponderea veniturilor din consultanță și management, în veniturile totale, este de peste 20%. Cele două limite fiscale se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal.
» Clarificare: Condițiile actualizate de la impozitul micro, mai puțin cea nouă a veniturilor, trebuie îndeplinite la 31 decembrie 2022. Condițiile impozitului micro trebuie îndeplinite de o companie, pentru a rămâne la acest regim și în 2023, la data de 31 decembrie 2022. Prin excepție, singura condiție ce nu trebuie îndeplinită în ultima zi a anului 2022 este cea a veniturilor de 500.000 de euro. Cu alte cuvinte, în analiza pe care o fac la 1 ianuarie 2023, firmele se vor raporta la plafonul vechi de un milion de euro.
2. Din 2023, impozitul micro poate fi aplicat o singură dată de către firme. Data de 1 ianuarie a anului viitor este un adevărat moment zero pentru companiile din România, din perspectiva impozitării veniturilor microîntreprinderilor. Mai precis, o societate va putea aplica o singură dată opționalul impozit micro, ieșirea ulterioară din acest regim fiind definitivă (iar chestiunea a fost confirmată inclusiv de Fisc). Regula se va aplica indiferent că vorbim de o firmă nou-înființată în 2023, de exemplu, sau de o firmă înființată anterior anului 2023 care a mai apucat să aplice în trecut regimul micro.
3. Veniturile din consultanță și management trebuie să fie minoritare pentru microfirme, însă există o excepție. De la 1 ianuarie, regimul impozitării micro va avea o serie de restricții noi privind activitățile pe care pot să le desfășoare companiile. Principala restricție ține de activitățile de consultanță și management (firmele au voie să obțină din consultanță și management maximum 20% din veniturile totale), dar autoritățile au introdus și alte restricții de care trebuie ținut cont (impozitul devine incompatibil cu activitățile bancare, de asigurări sau jocuri de noroc, printre altele). Ulterior, prin legea de aprobare a OG 16/2022, s-a introdus și o excepție: firmele de consultanță fiscală (cod CAEN 6920) pot rămâne la regimul micro.
4. Aplicarea regimului micro necesită existența a minimum un salariat. Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o companie pentru a aplica regimul opțional al impozitului micro se numără, de la 1 ianuarie 2023, cea de a avea cel puțin un salariat. Astfel, cu anumite excepții, firmele fără salariați nu vor mai putea aplica, de anul viitor, acest regim de impozitare. Care sunt excepțiile? Firmele nou-înființate (dar trebuie să angajeze pe cineva în 30 de zile), contractele de muncă suspendate (însă numai dacă suspendarea e de maximum 30 de zile și dacă intervine o singură dată într-un an fiscal) și contractele de muncă încetate (dar trebuie ocupat postul în 30 de zile).
5. Norma salariatului trebuie să fie întreagă. Pentru că în spațiul public există interpretări diferite legate de norma salariatului unic, trebuie subliniat că, potrivit Codului fiscal, condiția este considerată îndeplinită dacă vorbim de o persoană care lucrează cu normă întreagă. Adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. Totuși, există și două alternative pentru angajatori. Prima este că, dacă există mai mulți salariați cu contracte cu normă parțială, condiția se consideră îndeplinită. Însă numai „dacă fracțiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi”, așa cum scrie în Cod (deci, nu-i de ajuns un singur salariat part time, chiar dacă se plătesc contribuții majorate pentru pensii și sănătate). A doua alternativă este reprezentată de existența unor persoane care au încheiate contracte de administrare sau de mandat. Însă numai dacă remunerația pe care o primesc aceste persoane, potrivit Codului, „este cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”. A doua variantă, spun specialiștii, implică mai puține bătăi de cap.
6. O persoană va putea deține, în anumite condiții, maximum trei microfirme. Mai precis, condiția nou-introdusă prevede că o firmă poate aplica regimul micro dacă „are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor”, așa cum prevede OG 16/2022. În eventualitatea în care, la 1 ianuarie 2023, un acționar sau un asociat deține mai mult de trei companii plătitoare de impozit micro, acesta va trebui să aleagă cine rămâne la regimul micro și cine trece la regimul impozitării profitului.
» Clarificare: Tot acționariatul trebuie analizat, deci inclusiv persoanele juridice. Pe final de 2022, trebuie analizat ce firme vor rămâne la regimul micro și ce firme vor trece la regimul impozitului pe profit, iar, conform specialiștilor, analiza trebuie să includă și persoanele juridice care sunt acționari sau asociați la microfirme, nu doar persoanele fizice.
7. În ce situații trebuie să ieși în timpul anului din sistemul de impozitare micro. Deoarece regimul impozitării micro suferă modificări majore la 1 ianuarie 2023, regulile de ieșire din acesta în cursul anului se extind față de cele existente acum. Aceste chestiuni sunt detaliate pe larg în articolul de aici.
8. Vor putea exista și microfirme plătitoare de impozit mixt. Așa cum reiese din legea de aprobare a OG 16/2022, companiile din HoReCa ce desfășoară și activități din afara acestui domeniu se pot găsi, din 2023, în situația de a datora la stat, concomitent, atât impozit micro, cât și impozit pe profit. Practic, în contextul eliminării impozitului specific, parlamentarii au luat măsuri pentru a perpetua așa-zisul impozit mixt. Pentru mai puține bătăi de cap, firmele plătitoare de impozit specific pot trece cu totul la regimul impozitării profitului.
Iată și alte subiecte care te-ar putea interesa, care au o legătură cu noile reguli de la impozit micro:
- Odată cu trecerea la impozit pe profit, microfirmele capătă acces la mai multe facilități fiscale, dar trebuie să fie mai precaute
- Din 2023, microfirmele vor depune, temporar, declarația cu sponsorizările până la 25 iunie
Comentarii articol (0)