ACTUALIZARE (22.12.2022): Proiectul aflat la promulgare a devenit Legea 370/2022, care intră în vigoare în 23 decembrie 2022, însă aplicarea măsurilor privind impozitul micro este de la 1 ianuarie 2023.
__________
Deși modificările ample aduse de OG 16/2022 asupra regimului micro se aplică de la 1 ianuarie 2023, acestea vizează situația existentă la companii la finalul anului 2022. Această interpretare reiese indirect din prevederile ordonanței, însă a fost confirmată de majoritatea fiscaliștilor consultați, în lunile recente, de avocatnet.ro.
Ba mai mult, chiar și reprezentanții Fiscului o confirmă prin diversele materiale informative trimise contribuabililor. „Primul an de aplicare a noilor prevederi (condițiile de îndeplinit pentru încadrarea la impozit micro - n. red.) este anul 2023, pe baza verificării îndeplinirii acestor condiții la 31 decembrie 2022”, este punctat într-o astfel de analiză publicată recent de autorități.
Singura condiție pentru care îndeplinirea nu se va verifica la 31 decembrie 2022 o să fie cea a veniturilor de maximum 500.000 de euro, echivalent în lei. Conform unei legi aflate acum la promulgarea prin decret prezidențial (care are șanse mari să fie oficializată în săptămânile ce vin), plafonul regimului micro se va raporta la veniturile din 2023, nu la cele din 2022.
În rest, condițiile actualizate ale regimului micro, ce se vor verifica la 1 ianuarie 2023, vor trebui îndeplinite la 31 decembrie 2022, așa cum prevede articolul 47 din Codul fiscal:
- firma a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management (cu excepția companiilor de consultanță fiscală), în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- firma are cel puțin un salariat (fie unul cu normă întreagă, fie mai mulți care cumulează cel puțin o normă întreagă, fie un administrator cu contract de mandat plătit cel puțin cu echivalentul salariului minim brut pe țară); există și unele excepții, dar vorbim de situații „tolerate” doar pe termen scurt;
- firma are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor de la articolul 47 din Codul fiscal;
- capitalul social al firmei este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- firma nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești;
- firma nu desfășoară următoarele activități: activități în domeniul bancar; activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, inclusiv activități de intermediere în aceste domenii; activități în domeniul jocurilor de noroc; activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.
Notă: Informații pe larg despre noutățile aduse de OG 16/2022 (inclusiv de legea pentru aprobarea acesteia și de legislația secundară) pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.
Comentarii articol (1)