Creștere cu 30% a companiilor cu capital străin. Particularități – Italia și Olanda
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele zece luni din 2022, cu peste 30%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 6.175 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.
Cele 6.175 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 35,06 milioane de dolari, cu 2,7% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-octombrie 2021, de 36,028 milioane de dolari.
În octombrie 2022, au fost înmatriculate 652 de firme cu participare străină la capitalul social.
În funcţie de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna septembrie astfel:
- comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,69% din total),
- activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,78%),
- transport, depozitare şi comunicaţii (17,18%).
Nicolae Ciucă: Potrivit estimării BNR, investițiile străine vor depăși 11 miliarde euro în 2022
Premierul Nicolae Ciucă, scria pe Facebook, la jumătatea lunii decembrie, că potrivit estimării Băncii Naţionale a României, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiţii străine, cu un nivel de 11,3 miliarde de euro.
O valoare de peste 11 miliarde de euro reprezintă un avans de peste 20% mai mare față de recordul înregistrat de România în anul 2008 (9,21 mld. euro)
„Investiţiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an (2022 – n.r.). Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiţii străine. Acest indicator ne arată că marii investitori văd, foarte clar, perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în calculele care implică plasarea de capital”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook, înainte de plecarea în Coreea de Sud.
BNR: Investițiile greenfield din 2022 le vom afla abia în toamna 2023
Banca Națională a României ne-a precizat că, „în prezent nu sunt disponibile informații privind detalierea investițiilor străine directe (ISD) în România în 2022 pe tipuri de investiții și destinație”.
„Aceste statistici vor fi elaborate în cursul anului 2023, în baza datelor colectate prin intermediul unei cercetări statistice specifice, ce se va desfășura după depunerea situațiilor financiare anuale definitive ale întreprinderilor ISD la Ministerul Finanțelor”, ne-au mai transmis reprezentanții BNR.
România și riscul pierderii de competitivitate
Mulți ani la rând România, România s-a aflat pe harta marilor investitori datorită politicii fiscale, a forței de muncă ieftine și a prețurilor scăzute la energie.
Odată cu războiul din Ucraina, prețurile la energie au crescut de câteva ori, iar deficitul forței de muncă s-a adâncit, astfel că România își pierde din principalele atu-uri față de alte state din regiune în atragerea investițiilor străine.
„Energia ieftină, salariile mici şi stimulentele fiscale au atras multe investiţii pe plan local, dar în condiţiile de acum cred că putem să ne aşteptăm la o reducere a investiţiilor pentru anul viitor“, spune Corneliu Bodea, CEO al grupului Adrem, fondat în urmă cu 30 de ani alături de fratele său Adrian Bodea.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)