An complicat pentru cei care vor să-și ia o casă. Cum e mai bine în criză: proprietar sau chiriaș
Românii preferă statutul de proprietar de casă, însă situația actuală i-a făcut pe mulți să mai aștepte. Explozia dobânzilor, dar și prețurile mai mari ale apartamentelor sunt principalele piedici în calea celor care vor să își cumpere o locuință. Așa că cea mai la îndemână alternativă rămâne chiria.
România are cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. 95% dintre români deţin propria casă, ceea ce reprezintă principalul lor activ. Spre comparație, în Germania, doar jumătate dintre locuitori sunt proprietari.
Locuințele sunt o investiție bună dacă sunt cumpărate la momentul potrivit, în locul potrivit, cu o ofertă corectă de finanțare și nu sunteți excesiv de vulnerabil la schimbările pieței, susțin economiștii.
Și deși românii preferă statutul de proprietar, acum nu mai este chiar la îndemâna oricui să-și cumpere un apartament. Dobânzile în creștere și scumpirea apartamentelor, care implicit a dus la un avans mai mare cerut de bănci, sunt principalele piedici.
Mare atenție și în cazul în care vreți să plătiți un avans dezvoltatorului! Băncile au început să refuze credite ipotecare legate de IRCC pentru că sunt clienți care nu se mai încadrează în limita de îndatorare de 40% pe familie, ca urmare a majorării ratelor. Dacă totuși luați această decizie, trebuie să vă asigurați că aveți bani puși deoparte în cazul în care vă pierdeți locul de muncă. Deși românii cu venituri mai mari pot face față acestei situații sau altor urgențe financiare fără să-și vândă casa, multe persoane nu au această variantă.
Nici pentru chiriași situația nu va fi mai simplă în 2023 - deoarece românii care au apartamente date spre închiriere vor fi obligați, începând de anul acesta să declare contractele la ANAF, iar impozitul anual va creste de la 6% la 10%, e de așteptat ca aceste costuri să se transfere și în prețul chiriilor.
Înalta Curte a desemnat judecătorii completurilor de cinci pentru 2023
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a desemnat, marţi, prin tragere la sorţi, membrii completurilor de cinci judecători care vor funcţiona în anul 2023.
Prin hotărârea Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi s-a stabilit funcţionarea în cadrul Instanţei supreme, în cursul anului 2023, a două completuri de cinci judecători în materie penală şi a două completuri de cinci judecători în alte materii decât cea penală, conform Agerpres.
În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Valentin Gheorghe Chitidean, Ana Hermina Iancu, Luminiţa Criştiu-Ninu, Eleni Cristina Marcu şi Oana Burel.
Completul 2 penal va fi compus din: Lucia Tatiana Rog, Simona Elena Cîrnaru, Maria Francisca Vasile, Elena Barbu şi Mircea Mugurel Şelea.
De asemenea, au fost traşi la sorţi membrii a două completuri în materie civilă.
Completul 1 civil este format din: Ana Roxana Tudose, Cristinel Grosu, Mirela Vişan, Andreia Liana Constanda şi Iulia Petronela Niţu.
Completul 2 civil este format din: Maria Hrudei, Liliana Vişan, Adina Oana Surdu, Monica Ruxandra Duţă şi Lavinia Curelea.
România este la un pas de epidemia de gripă. În ultima săptămână au fost confirmate aproape 2.700 de cazuri. De 3 săptămâni este o creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii. Camerele de gardă ale spitalelor sunt tot mai aglomerate, iar 10% dintre cei care ajung acolo se internează. Iar temperaturile ridicate sunt element care favorizează activitatea virusurilor.
Simin Florescu - manager Spitalului Victor Babeș: În spitalul nostru, secția de copii e plină, infecții respiratorii, virus gripal și numărul de adulți cu gripă și forme severe e în creștere, la fel și numărul celor cu Covid. Secția cu Covid e ocupată complet, iar numărul de cazuri de gripă ne pune în dificultate. Sunt multe, inclusiv cazuri de ATI.
În ultima săptămână au fost peste 140 de mii de infecții respiratorii, cele mai multe din ultimele 7 sezoane.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balș: Când avem schimbări bruște de temperatură, e clar că organismul se adaptează mult mai greu și atunci e clar un factor, și nu în sensul bun. Aceste infecții, și mai ales posibilitatea de a apărea mai multe complicații.
Comentarii articol (0)