OUG 168/2022, apărută la începutul lunii decembrie a anului trecut, stabilește că punctul de pensie este de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, precum și faptul că, începând cu 2024, această valoare se va majora din nou.
Privitor la așa-zisa “pensie minimă garantată”, care este de fapt indemnizația socială pentru pensionari, de la 1 ianuarie este de 1.125 de lei.
Pe lângă acestea, este important de menționat faptul că și în 2023, la fel ca în 2022, pensionarii cu pensii mici vor primi un sprijin între 600 și 1.000 de lei.
2. Toate pensiile militare se majorează, iar unele pensii speciale sunt „înghețate”.În acest an, toate pensiile militare se actualizează automat cu rata medie anuală a inflației, iar pensiile mai mici de 10.000 de lei se majorează suplimentar, în mod diferențiat, potrivit OUG 168/2022.
Privitor la pensiile speciale, aceeași ordonanță prevede “înghețarea” acestora, mai precis spus, veniturile respective nu se vor indexa. Printre acestea putem aminti: pensiile de serviciu pentru funcţionarii publici parlamentari sau pensiile de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.
3. Nu se mai reține CASS pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, dar implementarea se va putea face din februarie.Anul trecut, impunerea plății contribuției la sănătate pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin ordonanță de urgență, a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR), motivul fiind mijlocul prin care s-a făcut această taxare a pensiilor, mai bine spus, s-a făcut prin ordonanță în loc de lege.
Decizia CCR a fost publicată la finele anului în Monitorul Oficial, ceea ce o face, teoretic, aplicabilă din acel moment, dar Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că implementarea se va putea face doar din februarie, deoarece a calculat și transmis în teritoriu pensiile pentru luna ianuarie.
Cei care vor să-și acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face și în 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.
Totuși, având în vedere majorarea salariului de la 1 ianuarie a anului acesta, suma plătită crește și ea pentru contractele încheiate în 2023 și va ajunge la 750 de lei, cu 112 de lei mai scump față de suma de anul trecut. De menționat este faptul că modificarea salariului minim sau cota contribuției de asigurări sociale (CAS) nu afectează contractele de asigurare ce se află în derulare.
5. Pensionarii și alte persoane cu venituri mici vor primi, în 2023, un ajutor pentru plata facturilor sau datoriilor la energie.Pensionarii și alte persoane cu venituri mici primesc anul acesta un ajutor financiar de 1.400 de lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc și altele.
Ajutorul, binevenit în multe case, urmează să fie dat în două tranșe egale: februarie (pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie) și în luna septembrie (pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie).
De menționat este faptul că, dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se va acorda o singură dată pe loc de consum. Iar, dacă la locație se află unul sau mai mulți beneficiari și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, media veniturilor lor depășind suma de 2.000 de lei, pentru acel punct de consum nu se va acorda cardul de energie.
6. Noua lege a pensiilor a fost amânată din nou și se va aplica abia din ianuarie 2024.Regulile stabilite de către noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, au fost amânate inițial pentru anul acesta în toamnă, dar la finalul anului trecut au suportat o nouă amânare pentru 1 ianuarie 2024.
Printre măsurile conținute de noua lege a pensiilor amintim: studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionarii, “mamele-eroine” care au nascut și crescut cel puțin trei copii vor putea sa iasă la pensie mai devreme cu șase ani, precum și faptul că va rămâne un singur tip de pensie anticipată.
7. Tichetele sociale pentru alimente și mese calde se acordă și în 2023, iar numărul beneficiarilor crește.Și în anul 2023 se acordă tichetele sociale în valoare de 250 de lei pentru alimente și mese calde. Mai precis, tichetele sunt oferite o dată la două luni pentru a asigura alimente și mese calde persoanelor cu venituri mici. În plus, lista categoriilor de persoane ce pot primi în acest an tichete sociale pe suport electronic a fost extinsă.
8. Personalul din serviciile de ambulanță nu va putea ieși la pensie mai repede nici în 2023.OUG 168/2022, nu a venit cu vești bune pentru personalul profesionist operativ de intervenție, deoarece a suspendat punerea în aplicare a măsurii de a ieși la pensie la vârsta de 57 de ani până la data de 1 ianuarie 2024. Practic, aceștia puteau să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplineau cumulativ două condiții: au minim 57 de ani și au cotizat cel puțin 30 de ani, din care minim 20 să fie de activitate ca personal profesionist operativ.
9. Salariații cu anumite activități în sectorul construcțiilor de mașini pot ieși mai repede la pensie.Prin Legea 351/2022, cu aplicabilitate din 1 ianuarie, sunt introduse în categoria locurilor de muncă în condiții speciale o serie de activități din sectorul construcțiilor de mașini, dar și din unitățile de producție ale minelor de minereuri, astfel că angajații care au activat aici pot să se pensioneze mai repede.
10. Noi categorii de salariați pot ieși la pensie mai devreme: dansatorii și soliștii de balet.Introducere noii categorii de salariați ce pot ieși la pensie, cea a dansatorilor și soliștilor de balet, vine pentru a corecta o inechitate, astfel aceștia au posibilitatea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.
Comentarii articol (7)