Veniturile totale medii lunare pe gospodărie au reprezentat 6.668 lei în trimestrul III 2022 iar pe persoană veniturile au fost de 2.662 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate miercuri.
Cheltuielile totale ale populaţiei au fost în trimestrul III 2022, în medie, de 5.816 lei lunar pe gospodărie (2.322 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale.
Conform INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 6.240 lei lunar pe gospodărie (2.491 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 428 lei lunar pe gospodărie (171 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor).
INS menţionează că la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,6%), veniturile în natură (6,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,9%), veniturile din agricultură (2,1%), veniturile din activităţi neagricole independente (2%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,6%).
De asemenea, instituţia precizează că mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural.
Potrivit INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
Nu va fi recesiune în 2023, dă asigurări BNR
România va evita recesiunea în acest an, chiar dacă va avea o creșterea economică mai mică. Acestea sunt estimările Băncii Naționale. Inflația va coborî sub 10% abia spre sfârșitul anului. 0 seconds of 1 minute, 3 secondsVolume 90%
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: "Evităm o recesiune, considerăm că nu va fi o recesiune în 2023.
Aproape cu certitudine, nu vedem semnale de recesiune, chiar dacă creșterea economică va fi mai mică decât în 2022.
ROBOR stagnează, a coborât ușor, nu mai sunt șanse să se apropie de 8% așa cum am avut în cursul anului trecut. Maximul s-a atins, dar o scădere semnificativă se va simți abia când vom avea o scădere semnificativă a inflației mai accentuat spre trimestrul al treilea și, conform acestui scenariu pe care încercăm să-l conturăm și prin decizia de ieri (marți - n.r.), să avem la sfârșitul anului o inflație de o singură cifră".
Lunile ianuarie și februarie se anunță mai calde decât în mod obișnuit, conform estimărilor meteorologilor. Totuși, aceasta nu înseamnă că nu pot veni zile cu ger și ninsori, a spus la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.
„De la începutul lunii – și nu numai – în aproape fiecare zi vorbim despre recorduri lunare, fie că vorbim despre cele mai ridicate temmperaturi maxime înregistrate vreodată în luna ianuarie în diferite localități, fie că vorbim despre cele mai ridicate temperaturi din cursul nopților. Aceasta înseamnă o încălzire masivă”, a spus Băncilă.
„Dar aș privi cu atenție la ceea ce urmează. Niciun meteorolog nu va spune că s-a încheiat iarna sau că estimările care s-au făcut în toamnă s-au îndeplinit în totalitate. Să ne amintim despre ceea ce s-a întâmplat în 2012, când până pe 23-24 ianuarie a fost o iarnă blândă. Au venit 3 viscole la interval de 3 săptămâni, care au dus la formarea unor troiene de zăpadă de 5 metri”, a adăugat ea.
Comentarii articol (0)