Fluctuația costurilor alimentelor a avut cel mai puternic efect de distorsionare a bugetelor românilor în ultimii trei ani, cheltuielile pentru mâncare având de altfel cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de consum, de peste 30%.
În trimestrul al treilea din 2022, circa 33,3% din cheltuielile de consum ale unei gospodării au fost alocate pe mâncare, cu 0,9 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul III din 2021, respectiv cu două puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie, din T3 2019, reiese din calculele CursdeGuvernare pe baza datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).
Nominal, o familie a scos din buzunar, în medie, cu circa 200 de lei în plus pentru alimente în T3 2022 față de anul precedent, respectiv cu 19,9%. Din datele INS, rata anuală a inflației din septembrie (finele T3) a fost de 19,1% în cazul mărfurilor alimentare.
În pandemie, ponderea alimentelor a crescut antrenată doar parțial de inflație și parțial de scăderea semnificativă a altor ponderi
După cum se poate observa din graficul de mai sus, la debutul pandemiei de COVID-19, ponderea cheltuielilor cu alimentelor a crescut chiar mai mult în totalul cheltuielilor de consum, până la 33,5%. Nominal însă, creșterea a fost ceva mai redusă, de circa 11,6%. În septembrie 2020, inflația alimentară era de circa 5% față de anul precedent, potrivit datelor INS.
Prin urmare, creșterea ponderii din pandemie poate fi doar parțial explicată de avansul prețurilor. Celălalt argument se referă la efectul pe care restricțiile le-au avut asupra cheltuielilor de consum ale populației, în special asupra bugetelor de vacanță. Datele INS indică o aproape înjumătățire a ponderii cheltuielilor pentru recreere, sport și cultură, la circa 3,8% din totalul cheltuielilor de consum. Tot un efect al pandemiei a fost reducere bugetelor pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, mulți angajați lucrând de acasă sau a bugetelor pentru ieșirile în oraș.
Situația din România: Șomerii și cei din rural – cei mai afectați de evoluția inflației
În medie, o gospodărie din România a cheltuit lunar, în T3 2022, circa 2.321,6 lei pe persoană, în creștere cu 18,8% față nivelul din T3 2021.
În cazul gospodăriilor unde capul familiei era șomer, avansul cheltuielilor a fost de 27,8%. Spre comparație, acolo unde capul familiei este salariat, creșterea cheltuielilor lunare a fost de doar 15,6%.
Similar, în mediul rural creșterea a fost de 26,2% față de doar 15,1 în mediul urban.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)