Printr-un proiect de lege adoptat miercuri de Senat, ca primă Cameră, senatorii propun o mică, dar importantă modificare a premisei de la art. 74 din Legea notarilor în privința răspunderii disciplinare a acestora (pentru toate faptele prevăzute): aceasta va interveni doar pentru abateri comise cu rea-credință sau gravă neglijență.
Mai mult, senatorii propun introducerea unui nou alineat la art. 74, care să stipuleze că încadrarea faptei ca abatere disciplinară se face având în vedere:
- gradul de vinovăție;
- gravitatea faptei;
- caracterul repetabil al faptei;
- existența unui eventual prejudiciu.
Legea notarilor listează acum numeroase abateri la art. 74: încălcarea competenţei generale, materiale şi teritoriale, întârzierea nejustificată sau neglijenţa în efectuarea lucrărilor, lipsa nejustificată de la birou, în mod repetat, neachitarea integrală şi la scadenţă a contribuţiilor profesionale ș.a.m.d.
Proiectul trebuie să ajungă acum însă la deputați, care au votul decisiv. Când a plecat din Guvern, proiectul inițiat de Ministerul Justiției prevedea însă altceva.
Actualmente, Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995 prevede răspunderea disciplinară a notarului pentru îndeplinirea, în mod repetat, a actelor și procedurilor notariale, cu nerespectarea dispozițiilor legale prevăzute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale în cauză, ori îndeplinirea acestora cu încălcarea obligației de a verifica în ce măsură actele pe care le instrumentează cuprind clauze contrare legii și bunelor moravuri, să ceară și să dea lămuriri părților asupra conținutului acestor acte spre a se convinge că le-au înțeles sensul și le-au acceptat efectele.
Practic, premisa pentru sancționarea notarilor în aceste cazuri este caracterul repetat al faptelor, iar faptele singulare, oricât de grave sau orice efecte ar avea, nu sunt sancționate.
Ministerul propusese doar eliminarea cerinței caracterului repetat, mai exact ștergerea sintagmei „în mod repetat” de la art. 74 lit. d). Senatul a menținut această modificare, dar a adăugat necesitatea de a lua în considerare caracterul repetat al faptelor indiferent despre ce abatere discutăm.
Potrivit celor de la Ministerul Justiției, care au pus proiectul în dezbatere în ianuarie 2023, modificarea art. 74 lit. d) din Legea notarilor ar avea un dublu scop: atât unul preventiv - prin responzabilitarea sporită a notarilor publici în exercitarea atribuțiilor legale - cât și unul sancționator extins prin raportare la reglementarea în vigoare, notarul public urmând a răspunde disciplinar, spre deosebire de situația actuală, și pentru o singură faptă constatată de către organul de control.
Necesitatea modificării e justificată de rațiuni practice, iar activitatea notarială este, până la urmă, un serviciu de interes public, ceea ce înseamnă că actele întocmit de notari trebuie să fie în strictă conformitate cu legea, mai spun cei de la minister.
Atenție! Proiectul de lege ajunge acum la Camera Deputaților, iar dacă este adoptat, în forma aceasta sau cu eventuale amendamente, mai trebuie promulgat și de președintele statului apoi.
Comentarii articol (0)