ACCES PREMIUM
De ce premium?
Inspecția fiscală: Mutarea controalelor în birourile ANAF va aduce probleme companiilor verificate
Anul 2023 este unul de tranziție, în care autoritățile accelerează digitalizarea controalelor fiscale. De ce? Pentru că, mai nou, inspecțiile fiscale trebuie să se desfășoare de obicei în birourile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), nu în birourile firmelor verificate. În aceste condiții, specialiștii avertizează că schimbarea de paradigmă va aduce probleme însemnate pentru contribuabili.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
OUG 188/2022,
regula de bază este că inspecția fiscală se derulează la sediul ANAF și numai prin excepție se mai derulează la sediul firmei sau în alt loc. Totuși, ne așteptăm la o tranziție lentă de la controalele făcute „pe teren” la cele făcute direct din birourile ANAF. Asta înseamnă că anul nou este unul de tranziție, iar specialiștii atrag atenția contribuabililor
să fie pregătiți pentru probleme în relația cu ANAF - scăderea interacțiunii cu inspectorii fiscali și creșterea costurilor presupuse de un control.
„Derularea inspecției fiscale la sediul organului de control devine regula generală, iar efectuarea inspecției la sediul contribuabilului devine excepția. Această modificare trebuie înțeleasă în contextul obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență în privința reformei fiscale - digitalizarea accentuată a controalelor fiscale și mutarea accentului pe verificările documentare (minimum 60% din totalul controalelor fiscale). Această mutare a locației de desfășurare a inspecției fiscale va determina și o serie de potențiale probleme pentru contribuabili. În primul rând, scade interacțiunea dintre contribuabili și inspectorii fiscali, astfel că va fi și mai dificil să fie informați în timp util despre problemele identificate pe parcursul inspecției fiscale. Prin urmare, devine mai greu pentru contribuabil să își exercite dreptul legal la apărare încă din timpul inspecției fiscale.Suplimentar, pot să apară situații în care desfășurarea inspecției la sediul organului de control să fie mai costisitoare pentru contribuabil decât în trecut, mai ales dacă nu are resurse umane suficiente pentru a le aloca deplasărilor la sediul administrației fiscale sau dacă acest sediu este în altă localitate. Bineînțeles, documentele pot fi transmise și electronic, dar, mai ales în cazul cantităților mari de documente, tot transmiterea fizică va rămâne preferată, cel puțin în următoarea perioadă”, a lămurit, la solicitarea avocatnet.ro,
Cristian Velcu, Tax Director în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
De altfel, specialiștii
semnalau încă de anul trecut că interacțiunea contribuabililor cu inspectorii fiscali este în scădere, în contextul înmulțirii verificărilor documentare. Practic, cei verificați trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a se asigura că un control fiscal nu se duce într-o direcție nedorită. Odată cu apariția ordonanței amintite, această tendință se va accentua.
Pe deasupra, autoritățile pot să deruleze inspecțiile fiscale, din propriile birouri,
fără a mai chema un reprezentant al companiei verificate. Asta este altă schimbare radicală adusă de OUG 188/2022, din moment ce anterior verificarea documentară era singurul tip de control ce putea fi derulat exclusiv de la distanță. Această noutate poate avea implicații în privința dreptului contribuabilului la apărare.
„Așa cum menționam, ne așteptăm să scadă și mai mult interacțiunea dintre contribuabil și inspectorii fiscali. Deja, în ultimii ani, a existat un trend nefavorabil prin care inspectorii fiscali erau implicați în mai multe inspecții fiscale în paralel, faptul că verificările privind prețurile de transfer sunt efectuate de către alte persoane decât echipa de inspecție fiscală sau că, mai ales în cazul delegărilor de competență, inspectorii fiscali din alte localități decât contribuabilul se deplasau extrem de rar la locația acestuia (locul oficial de desfășurare a inspecției fiscale). În mod evident, schimbarea de paradigmă rezolvă într-o oarecare măsură multe dintre problemele administrației fiscale (lipsa de resurse umane și materiale), dar devine problematică pentru contribuabil mai ales prin limitarea posibilităților practice de a-și exercita dreptul la apărare încă din timpul inspecției fiscale (drept garantat atât de legislația națională, cât și de cea europeană)”, a punctat Cristian Velcu.
Teoretic, schimbarea de paradigmă stabilită prin ordonanță poate fi pusă în aplicare odată cu inspecțiile fiscale începute în acest an. Practic, specialiștii spun că tranziția va fi una lentă, deoarece unitățile fiscale trebuie să identifice (mai multe) spații adecvate pentru derularea controalelor. În același timp, putem vorbi și de o implementare diferențiată în funcție de regiunile țării și de localități.
Citește mai mult despre
inspectie fiscala,
controale ANAF,
controale firme,
controale firme 2023,
inspectie fiscala persoane juridice,
OUG 188/2022 modificari procedural-fiscale
Specialiști citați în acest articol
Cristian Velcu este Tax Director în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax S.R.L., societate afiliată firmei de avocatură. El este consultant fiscal independent cu peste 15 ani de experiență în domeniul fiscal, fiind specializat cu precădere în legislația de TVA. De asemenea, Cristian deține o experiență vastă în diverse probleme fiscale, de la consultanță fiscală specifică la proiecte complexe (asistență fiscală M&A, litigii fiscale, revizuiri fiscale).
De asemenea, el participă frecvent în calitate de lector la numeroase seminarii și conferințe fiscale și este autorul mai multor articole de specialitate.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)