Cu toate că Guvernul a operat recent, prin OUG, o modificare majoră la inspecțiile fiscale, specialiștii se așteaptă la o tranziție lentă de la inspecții fiscale derulate în principal la sediile companiilor la inspecții derulate în principal la sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Conform
OUG 188/2022, vorbim de o inversare a practicii anterioare, în condițiile în care inspecțiile fiscale se derulau de obicei în spațiile de lucru ale contribuabililor verificați. Numai în mod excepțional se ajungea ca inspecția să se deruleze la sediul ANAF sau în alt loc stabilit prin acord comun. Din 29 decembrie 2022,
regula de bază este că inspecția fiscală se derulează la sediul ANAF și numai prin excepție se mai derulează la sediul firmei sau în alt loc.
„Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, la sediul organului de inspecție fiscală. Din inițiativa organului de inspecție fiscală sau la solicitarea motivată a contribuabilului/plătitorului, inspecția fiscală se poate desfășura în spațiile de lucru ale contribuabilului/plătitorului. (...) Schimbarea locului de desfășurare a inspecției fiscale se poate realiza și pe parcursul inspecției fiscale”, prevede ordonanța.
Deși regula a fost schimbată, în teorie, peste noapte, contribuabilii n-ar trebui să se aștepte, în practică, la efecte la fel de rapide. Asta, în primul rând, pentru că noua dispoziție se aplică (măcar teoretic)
începând cu inspecțiile fiscale demarate din data de 29 decembrie 2022, nu și celor care deja erau în derulare la acel moment.
În al doilea rând, unitățile ANAF trebuie
să identifice (și mai multe) spații adecvate în care să invite companiile pentru derularea verificărilor. Asta înseamnă că putem vorbi de o implementare care să difere de la o regiune a țării la alta sau care să difere chiar de la o localitate la alta.
„Tendința ANAF este clar spre digitalizare, iar inspecțiile fiscale nu vor face notă discordantă de la aceasta. În practică, însă, este greu de crezut că va exista o tranziție rapidă către desfășurarea inspecțiilor fiscale la sediul administrației fiscale. Trendul de schimbare va exista, dar va depinde mult de potențiale reorganizări interne în cadrul administrațiilor fiscale (spre exemplu, în prezent nu prea există birouri / săli de întâlniri disponibile pentru acest scop) și va fi probabil diferit în funcție de regiuni și localități”, a precizat, pentru avocatnet.ro,
Cristian Velcu, Tax Director în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Pe deasupra, autoritățile
pot să deruleze inspecțiile fiscale, din propriile birouri, fără a mai chema un reprezentant al companiei verificate. Asta este altă schimbare radicală adusă de OUG 188/2022, din moment ce anterior
verificarea documentară era singurul tip de control ce putea fi derulat exclusiv de la distanță. Această noutate ar putea aduce o surpriză neplăcută - să se înmulțească inspecțiile din birou (
așa cum se întâmplă, de exemplu, la desk audit-uri) fără a mai avea nevoie de spații în care să fie invitați contribuabilii.
Indiferent cât de repede sau de încet se va mișca ANAF pentru a face tranziția de la inspecții derulate „pe teren” la inspecții derulate „de la birou”, fiscaliștii spun că
schimbarea poate aduce probleme contribuabililor. În principal, ne referim la scăderea interacțiunii cu inspectorii fiscali și la creșterea costurilor presupuse de un control.
„Această mutare a locației de desfășurare a inspecției fiscale va determina și o serie de potențiale probleme pentru contribuabili. În primul rând, scade interacțiunea dintre contribuabili și inspectorii fiscali, astfel că va fi și mai dificil să fie informați în timp util despre problemele identificate pe parcursul inspecției fiscale. Prin urmare, devine mai greu pentru contribuabil să își exercite dreptul legal la apărare încă din timpul inspecției fiscale.Suplimentar, pot să apară situații în care desfășurarea inspecției la sediul organului de control să fie mai costisitoare pentru contribuabil decât în trecut, mai ales dacă nu are resurse umane suficiente pentru a le aloca deplasărilor la sediul administrației fiscale sau dacă acest sediu este în altă localitate. Bineînțeles, documentele pot fi transmise și electronic, dar, mai ales în cazul cantităților mari de documente, tot transmiterea fizică va rămâne preferată, cel puțin în următoarea perioadă”, a adăugat Cristian Velcu.