Recent, prin Legea 16/2023, s-a stabilit că “pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav (…), evaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal”.
Potrivit noii legi, serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice.
Excepție se face în cazul persoanelor cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, caz în care comisia de evaluare stabilește un termen permanent de valabilitate a certificatului, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice.
După cum stabilește Legea nr. 448/2006, gradele de handicap sunt:
- ușor;
- mediu;
- accentuat;
- grav.
În plus, prin Legea 7/2023, anul acesta au mai fost stabilite o serie de măsuri ce vizează persoanele cu dizabilități. Astfel, de anul acesta, cel puțin teoretic, aceste persoane pot primi bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist.
Pe lângă bani pentru terapia de recuperare, persoanele cu dizabilități vor putea primi și alte beneficii, inclusiv bani pe care să-i folosească inclusiv pentru pentru plata chiriei sau a utilităților publice, în cazul unei locuințe închiriate din mediul privat.
În fine, tot de anul acesta, persoanele cu dizabilități vor putea cere, indiferent de venituri, un stimulent de inserție pe piața muncii, bani destinați facilitării ocupării sau păstrării unui loc de muncă.
Comentarii articol (12)