Indiferent de veniturile pe care le au, persoanele cu handicap vor putea primi, din acest an, un stimulent de inserție pe piața muncii, bani destinați facilitării ocupării sau păstrării unui loc de muncă, după cum apare într-o lege ce se aplică din această săptămână. Acești bani se adaugă unor beneficii introduse recent în legislație, respectiv tichetelor pentru terapia de recuperare sau banilor pentru plata chiriei ori a utilităților publice. Toate sumele vor putea fi cerute doar după ce apare și metodologia de finanțare a acestora.
Astfel,
Legea 7/2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, în vigoare din această săptămână, stabilește că aceste persoane vor putea beneficia, în perioada următoare, de mai multe noi ajutoare sau stimulente financiare.
Unul dintre acestea este
stimulentul de inserție pe piața muncii, ce reprezintă, de fapt, o sumă de bani ce se va acorda persoanelor cu dizabilități ce au vârstă de muncă pe o durată determinată, în vederea facilitării ocupării sau păstrării unui loc de muncă de către acestea.
Banii se vor acorda la cerere, în baza evaluării nevoilor individuale de dezvoltare a deprinderilor vocaționale și de muncă ale persoanei încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu,
indiferent de veniturile acesteia.
Sumele ce vor reprezenta stimulentul de inserție pe piața muncii vor proveni de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile.
Stimulentele nu sunt încă disponibile persoanelor cu dizabilități, acest lucru urmând să fie posibil numai după ce autoritățile stabilesc metodologia de finanțare și de monitorizare a acordării acestora.
Mai exact, aceste detalii vor trebui aprobate în următoarele patru luni, respectiv până pe
9 mai 2023, prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
De asemenea, în vederea dezvoltării potențialului pentru muncă, persoanele cu handicap vor putea beneficia de pregătire pentru muncă sau activități de instruire, dezvoltare personală sau perfecționare a abilităților în cadrul atelierelor protejate organizate de structuri guvernamentale sau neguvernamentale.
Pe lângă stimulentul de inserție, persoanele cu dizabilități vor mai putea primi, în curând,
bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist.
În plus, aceste persoane vor putea primi un
beneficiu de locuire, adică bani pentru plata chiriei pentru locuințele închiriate, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente, dar și un beneficiu de tranziție, ce nu este altceva decât o sumă destinată prevenirii instituționalizării sau pregătirii transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate.
Comentarii articol (4)